Przepyszny, mocno wilgotny i mocno orzechowy chlebek bananowy od Donny Hay. Znakomicie sie przechowuje (w szczelnym pojemniku) i nie traci nic, a nic na atrakcyjnosci nawet nastepnego dnia...
Skladniki:
(na foremke o pojemnosci 2.5 litra)
szklanka = 'cup' = 250ml
Rozgrzej piekarnik do 160stC. Zmiksuj przez 8-10min maslo, cukier i ekstrakt waniliowy, az masa bedzie kremowa i jasna. Miksujac stopniowo dodawaj jajka. Dodaj banany, maslo orzechowe, mąkę, proszek do pieczenia, sode, cynamon i syrop klonowy i zmiksuj do polaczenia skladnikow. Wylej ciasto do foremki (wylozonej papierem do pieczenia i/lub posmarowanej maslem) i piecz przez 85-90min (u mnie okolo 75min, wiec warto sprawdzac wczesniej), lub do czasu, wetkniety patyczek bedzie suchy po wyjeciu. Zostaw w foremce do ostudzenia przez 20min, a nastepnie wyjmij na kratke i zostaw do calkowitego ostudzenia.
No comments:
Post a Comment