Friday 17 May 2013

Donna Hay: sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem...

W kwestii ciecierzycy jestem niestety bardzo kiepskim wyznacznikiem tego, co dobre, bo zjadam bez zastanowienia, bez wahania i do tego z apetytem kazda potrawe ja zawierajaca... :)
Dlatego stwierdzam: salatka wyszla pyszna, zjadliwa mocno nawet w postaci resztek przetrwalych do nastepnego dnia.
Przepis od Donny Hay

Skladniki:
(na 2 porcje)
szklanka = 'cup' = 250ml
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 2 lyzki soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 x 400g puszka ciecierzycy, odcedzonej i oplukanej
  • 2 x 185g puszki tunczyka w oliwie lub oleju, odcedzone - ja dalam tylko jedna
  • garstka rukoli
  • 1 zielona cebulka, drobno pokrojona
  • chleb, do podania
Wlej do sporej miski majonez i sok z cytryny, dopraw do smaku i dobrze wymieszaj. Dodaj ciecierzyce, tunczyka, rukole i cebulke i delikatnie wymieszaj. Podawaj z dobrym chlebem.
Alternatywnie: mozna zawinac salatke w chlebek w rodzaju pita, lub tortilla, uzyskujac posilek 'w biegu', nadajacy sie do zabrania np. do parku.

No comments:

Post a Comment