Czekoladowe ciasto polaczone z warstwa kasztanowej, lekko slodkawej masy. Zdecydowanie dla wielbicieli gatunku. Lub raczej dwóch gatunków: i czekolady, i kasztanów...
Skladniki:
(na kwadratowa blaszke 23cm)
1 szklanka = 250ml
warstwa czekoladowa
warstwa kasztanowa
WYKONANIE
Warstwa kasztanowa:
Odcedź bardzo dokladnie kasztany; zmiel w malakserze na gladkie puree; miksujac dodawaj po kolei cukier, jajko, olej, wanilie i make kukurydziana; przelej mase do miski i odstaw do czasu, az bedzie potrzebna.
Warstwa czekoladowa:
Rozpusc czekolade i maslo w kapieli wodnej, zostaw do przestudzenia. Do sporej miski wbij jajka i wsyp cukier, miksuj przez kilka minut. Dodaj miód i wanilie, a nastepnie mieszanke czekoladowa. W osobnej misce wymieszaj make, proszek do pieczenia i sól; wsyp do mokrych skladnikow i zmiksuj.
Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Nakladaj na zmiane kleksy ciasta czekoladowego i ciasta kasztanowego do blaszki wylozonej papierem do pieczenia.
Piecz do czasu, az warstwa kasztanowa bedzie upieczona, a wetkniety patyczek suchy - okolice 40min.
No comments:
Post a Comment