'W krajach arabskich popularnym dodatkiem do deserow, jak i dan wytrawnych, jest woda różana, czyli hydrolat pozostaly po destylacji olejku różanego. Zostala wynaleziona w XI w. przez Awicenne. Podobnie stosowana jest woda pomaranczowa, uzyskiwana wlasnie z kwiatow, a nie z owocow, pomaranczy. Obie wody kwiatowe zdobyly uznanie rowniez w europejskiej kuchni srodziemnomorskiej.' [Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach]
Przepis z ksiazki 'The Top 10 Collection' z serii 'Good Housekeeping'.
Skladniki:
(na 5-6 porcji)
Posiekaj pistacje i daktyle - najszybciej w malakserze. W sporej misce ubij mikserem smietanke - do czasu, az zacznie trzymac ksztalt, okolo 3-4min. Delikatnie wmieszaj mleko skondensowane, posiekane daktyle i pistacje i wode z kwiatów pomarańczy. Rozdziel pomiedzy 6 pojemniczkow o pojemnosci 150ml (np. po jogurcie), wylozonych kawalkami folii kuchennej i zamrazaj co najmniej 5 godzin. Przed podaniem wyjmij z pojemnika i zdejmij folie.
* Pistacje sa pyszne i swietnie sie w tych lodach sprawdzaja, ale sa tez niestety drogie, dlatego robilam rownie pyszna wersje z orzechami wloskimi (polowa ceny!).
No comments:
Post a Comment