Tuesday 28 May 2013

Ciasto 'trzy mleka'...


Przepis ze strony Donny Hay

Skladniki:
(na spore ciasto - u mnie blaszka kwadratowa 23cm okazala sie idealna)
szklanka = 'cup' = 250ml
  • 180g miekkiego masla
  • 1 szklanka (220g) drobnego cukru do wypiekow
  • 2 lyzki ekstraktu waniliowego
  • 5 jajek
  • 1.5 szklanki (225g) maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 1 szklanka mleka skondensowanego slodzonego (250ml)
  • 1 szklanka maslanki (250ml)*
  • 2 szklanki (500ml) smietanki 36%
  • 2 lyzki cukru pudru
Rozgrzej piekarnik do 180stC. 
Ucieraj mikserem maslo z cukrem przez 8-10min, az masa bedzie kremowa i jasna. Dodaj 1 lyzke ekstraktu waniliowego i utrzyj, do polaczenia skladnikow. Stopniowo dodawaj jajka, po jednym, dobrze ubijajac mase po kazdym dodanym jajku. Stopniowo dodaj make i ubij mikserem do polaczenia skladnikow. 
Wylej mase do wysmarowanej maslem i wylozonej papierem do pieczenia blaszki - okolice 20/30cm, i piecz przez 30-35min, lub do suchego patyczka. 
Ponakluwaj ciasto patyczkiem i zostaw do ostudzenia. W miedzyczasie wymieszaj w dzbanku mleko, mleko skondensowane i maslanke. Wylej mieszanke na ostudzone ciasto i wstaw do lodowki na co najmniej 2 godziny, lub do czasu, az cala mleczna mieszanka zostanie wchlonieta. 
Ubij smietanke z cukrem pudrem i pozostala lyzka ekstraktu waniliowego - do czasu, az bedzie trzymac ksztalt. Posmaruj ciasto po wierzchu.
Podawaj pokrojone na kawalki, np. z owocami. Znakomicie sie przechowuje przez 2-3 dni w lodowce i smakuje nawet lepiej nastepnego dnia po zrobieniu i po nocy w lodowce. 

* Maslanke mozna z powodzeniem zastapic mlekiem i jogurtem wymieszanymi w proporcji: 3/4 szklanki jogurtu i 1/4 szklanki mleka - wiem, bo czesto korzystam :)

No comments:

Post a Comment