Na podstawie tego przepisu.
Skladniki:
(spokojnie do pojadania dla 2-3 osob)
na nachos
na guacamole:
na salse:
Nachos:
Rozgrzej piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem).
Posmaruj olejem kazda tortille (wystarczy z jednej strony) i potnij nozyczkami na trojkaty. Ukladaj pojedyncza warstwa na blaszkach i piecz przez okolo 8-10min (dobrze jest spradzac i ewentualnie obracac blaszke, jeli pieka sie za szybko z jednej strony). Wyjac, posypac sola i zostawic do ostudzenia.
Guacamole:
Przekroj awokado, wyjmij zielony srodek i rozgniec widelcem na gladka mase. Dodaj cebulke, wmieszaj sok z limonki (1 lyzka, lub do smaku), paste chipotle i dopraw sola i pieprzem.
Salsa pomidorowa:
Przekroj pomidory na polowy, uloz na blaszce, razem z czosnkiem, i piecz pod srednio nagrzanym grillem przez okolo 15min. Wyjmij i zostaw do przestudzenia. Obierz czosnek i wrzuc do malaksera razem z pomidorami, posiekanymi papryczkami jalapeno i pasta chipolte. Zmiksuj - masa nie musi byc gladka. Dopraw do smaku sola i pieprzem, wmieszaj cebulke i zostaw do ostudzenia.
No comments:
Post a Comment