[zdjęcie]
Mieszana sałatka, robiona zwykle z siekanego mięsa kurczaka, albo indyka, bekonu, jajek na twardo, niebieskiego sera i sałaty, polanej dressingiem vinaigrette.
Etymologia sałatki Cobb, jest bogata w rozlew krwi, intrygę, kryptografię, jak to bywa z każdą dobrą sałatką... Nie, tak właściwie, to nie jest prawda, ale rzeczywiście początki tego dania są do pewnego stopnia niepewne. Najprawdopodobniej została nazwana po Robercie H.Cobb restauratorze amerykańskim z pierwszej połowy XX wieku.
Nazwa nie była używana przed późnymi latami 1940, ale istnieją dowody, że dokładnie ten pan Cobb był zainteresowany sałatkami na długo wcześniej. Artykuł z 1937 roku w Los Angeles Times opisuje, jak grupa restauratorów ("połączony geniusz wiodących właścicieli restauracji z Hollywood") skumulowała talenty na korzyść obiadu na cele dobroczynne. Robert Cobb jest na liście imion, z notatką, że jego wkładem jest sałatka. Oznacza to, że albo Cobb pracował nad perfekcyjnym przepisem dla swojego, niedługo rozsławionego, dania już wtedy, albo był po prostu tym facetem, który pojawia się na wymyślnym obiedzie tylko z pojemnikiem sałatki. Wiecie, ten facet.
[źródło]
[zdjęcie]
[zdjęcie]
No comments:
Post a Comment