Przepis ze strony BBC.
Składniki:
(kwadratowa blaszka 23cm, albo prostokątny zamiennik)
300g czekolady (ciemnej, mlecznej, lub mieszanej; u mnie 200/100 ciemna/mleczna)
150g niesolonego masła
2 łyżki golden syrup (albo syropu klonowego, albo miodu)
225g* herbatników, pokruszonych/połamanych
50g płatków kukurydzianych
200g** mieszanki małych cukierków - pianek marshmallow, lentiek, Maltesers, orzechów w chrupiącej otoczce
ewentualnie: słodkie posypki do posypania po wierzchu
1. Przygotuj blaszkę - wyłóż papierem do pieczenia.
2. Połam czekoladę na kwadraciki i wsyp do sporej, szklanej miski. Mikrofaluj przez 30-40 sekund na średniej mocy, następnie dodaj masło i golden syrup. Mikrofaluj jeszcze raz przez kolejnych 30-40 sekund. Przemieszaj dokładnie i, jeśli jest taka potrzeba, podgrzej trochę bardziej. (Jeśli nie masz mikrofali użyj garnka z wrzącą wodą, ale tak, by dno miski nie dotykało powierzchni wody).
3. Do gładkiej masy powoli dodawaj pokruszone herbatniki, słodycze i płatki kukurydziane. Mieszając dokładnie po każdym dodatku.
4. Wysyp masę do przygotowanej blaszki. Dokładnie wyrównaj powierzchnię i ewentualnie posyp wybranymi posypkami.
5. Wstaw do lodówki i zostaw do stężenia na około godzinę. Pokrój na kwadraty. Przechowuj w lodówce.
* Mnie się to wydało o wiele za wiele. Może objętość zależy od marki i struktury wybranych herbatników? Zużyłam około 150g i to było tak 'akurat', więc może lepiej dodawać po troszku, mieszać i oceniać, czy to już.
** Można częściowo zamienić słodycze na suszone owoce, pestki, albo orzechy.
No comments:
Post a Comment