Przepis ze strony Bon Apétit.
Składniki:
(na 4 porcje)
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy/oleju
500-600g marchewki, obranej i posiekanej
1 średnia cebula, obrana i posiekana
sól i pieprz
2 szklanki wywaru warzywnego
1/2 400g puszki mleka kokosowego
2 łyżki tajskiego sosu 'sweet chilli'
opcjonalnie: listki świeżej kolendry do podania
Rozgrzej masło i olej w sporym garnku i na średnim ogniu. Wsyp marchewkę i cebulę, dopraw do smaku i duś około 20 minut, często mieszając. Wlej wywar, mleko kokosowe i sos chilli. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 40 minut na wolnym ogniu.
Zmiksuj blenderem do czasu, aż zupa będzie kompletnie gładka. Ewentualnie lekko rozcieńcz, jeśli jest taka potrzeba i dopraw jeszcze raz do smaku.
Przed podaniem pokrop dodatkowym sosem chilli i posyp kolendrą.
Zupę można przechowywać do 3 dni w lodówce, w szczelnym pojemniku.
No comments:
Post a Comment