Friday 15 July 2016

Szwedzki bochenek śniadaniowy...

Prosty, ale pełen dobra bocheneczk śniadaniowy. Nadaje się oczywiście na każda porę dnia i nie ma co ograniczać się do poranków. Pyszny z masłem i ulubionym dżemem, lub słodkim smarowidłem. Ale w połaczeniu z wędlina, lub słonymi dodatkami też mu nic nie brakuje...
:)  
" Easy to bake and good for toast the following day. Filmjölk is a dairy product made from soured milk. Similar to cultured buttermilk or kefir, it is fermented by different bacteria and has a mild and slightly acidic taste. Cultured buttermilk will work as a substitute. 



Przepis ze strony sweden.se
Składniki:
(na 1 bochenek; lekko zmodyfikowane, na miarę dostępności)
  • 90g płatków owsianych
  • 120g maki razowej
  • 180g maki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400ml filmjölk, lub maślanki, lub jogurtu naturalnego, lub kefiru
  • 60g borówki brusznicy (świeżej lub mrożonej), albo garść suszonej żurawiny
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC. Przygotuj foremkę/keksówkę - o pojemności około 1.5 litra, i wyłóż ja papierem do pieczenia (tak by brzegi papieru sięgały poza brzeg foremki).
  2. W sporej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
  3. Wlej filmjölk i wymieszaj. Wmieszaj borówki/żurawinę.
  4. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  5. Piecz około 40-50 minut. Przykryte ściereczka zostaw do ostudzenia na kratce.

No comments:

Post a Comment