Znowu zagladam w śniadaniowe talerze i po raz kolejny zmieniam otoczenie. Tym razem moim celem jest Ameryka Południowa i Brazylia (poprzednio byłam we Włoszech i w Chinach).
Brazylijczycy uważaja, że istotniejszym od śniadania posiłkiem jest lunch, dlatego to właśnie ten posiłek jest zwykle cięższy i pokaźniejszy. Café da Manhã to generalnie określenie śniadania po portugalsku i oznacza 'poranna kawę', która jest ważna częścia brazylijskij kultury i historii.
Typowe brazylijskie śniadanie jest lekkie i zaplanowane tak, by można było je szybko przygotować i zjeść. Śniadania weekendowe, to inna, bardziej wyrafinowana sprawa...
Chleb - razem z kawa najważniejsza część brazylijskiego śniadania. Taki w bochenkach jest oczywiście bardzo często używany, ale najpopularniejsze sa Pão francês, czyli bułki. Pojadane tostowane i posmarowane masłem lub margaryna.
Owoce - ponieważ Brazylia jest krajem tropikalnym ma dostęp do sporego asortymentu owoców. Najpopularniejszym śniadaniowym wyborem wydaje się być papaja, ale jej obecność jest uzależniona od regionu.
Ser i wędliny - obecna często (osobno, albo jako nadzienie do bułek) część brazylijskiego śniadania. Najpopularniejsza wędlina jest szynka, a wśród ulubionych serów pojawia się mozarella, queijo prato (klik), albo świeży ser produkowany w okolicy Minas Gerais.
Płatki śniadaniowe, müsli i granola - podawane z mlekiem, lub jogurtem.
Pão de queijo - typowy brazylijski wypiek: małe, serowe bułeczki.
Ciasta - proste, bez lukru, czy kremu, jak bananowe, pomarańczowe, czy kukurydziane sa najpopularniejsze.
Kawa - uważana za najważniejsza część brazylijskiego śniadania i podawana na wiele różnych sposobów: czarna, pingado (czarna z odrobina mleka), lub média (połowa czrnej kawy i połowa mleka). Jako stymulant dostarcza energii na dzień pracy.
Mleko - bardziej popularne wśród dzieci, które nie lubia smaku kawy. Często z dodatkiem sproszkowanej czekolady.
Jogurt - opcja wśród Brazylijczyków nie lubiacych kawy i mleka. Podawany z płatkami śniadaniowymi, granola lub müsli. Zwykle jest to wersja słodzona, najpopularniejsza - truskawkowa.
Soki owocowe - czy to 'sztuczne' (z koncentratów), czy świeżo wyciskane sa powszechne na brazylijskim, śniadaniowym stole. Najpopularniejszy jest sok pomarańczowy.
Ponieważ Brazylia jest tak dużym krajem, typowe śniadanie będzie różne w zależności od regionu:
W północnej części dominuja owoce z regionu amazonii, jak açaí, pupunha i bacuri używane powszechnie w wypiekach i sokach.
W całej Brazylii, ale szczególnie w jej północno-wschodnej części Mandioca, czyli maniok (cassava) jest kluczowym składnikiem lokalnej kuchni, w tym także i śniadania. Skrobia z manioku jest używana do robienia rodzaju naleśników, znanych jako Tapioca, które można jeść z różnymi nadzieniami, słodkimi i słonymi.
W części południowej słodycze sa popularniejsze. To tutaj występuje tzw. Café Colonial, czyli 'śniadanie kolonialne', serwowane w restauracjach w całym regionie, a szczególnie w stanie Rio Grande do Sul, i zawierajace różne słodkie chlebki, dżemy i różne rodzaje chleba. (oryginalny artykuł)
Po dodatkowe informacje na temat śniadaniowych przyzwyczajeń Brazylijczyków, oraz po oryginalne przepisy na śniadaniowe dania można zajrzeć na przykład TUTAJ. A po lekko zeuropeizowane wersje brazylijskich przysmaków - na stronę BBC Good Food.
Podsumowujac: wyglada na to, że generalnie zjadłabym brazylijskie śniadanie bez narzekania i wybrzydzania. A o ile dobrze pamiętam Nigella proponuje przepis na pão de queijo w swojej ostatniej ksiażce 'Simply Nigella', więc będę miała motywację do wypiekania...
No comments:
Post a Comment