W sam raz na szybki obiad i kompletnie uniwersalne sezonowo, bo nadaja się idealnie na każda porę roku. Będa wspaniałe z ziemniaczkami puree i surówka, idealnie pasuja do frytek i gotowanych warzyw, jak brokuły, ale równie radośnie posłuża, jako nadzienie do bułek, kiedy to spełnia rolę domowych burgerów...
:)
Składniki:
(na jakieś 10-12 sztuk)
- 400g piersi z kurczaka
- 1 marchewka
- 1/2 małej cebuli
- 1 jajko
- 4 łyżeczki kaszki manny/ kukurydzianej
- bułka tarta
- Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie zmiel w maszynce (albo posiekaj na drobne kawałki za pomocą blendera).
- Warzywa umyj i obierz. Marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekaj.
- Przełóż do dużej miski zmielone mięso, starte i posiekane warzywa, dodaj rozbełtane jajko i 4 łyżeczki kaszki. Dokładnie wymieszaj.
- Z przygotowanej masy formuj małe kotlety, spłaszczaj je w dłoni, a następnie obtaczaj je delikatnie w bułce tartej. Smaż na małej ilości oleju rzepkowego lub kokosowego po ok 5 min z każdej strony, upewniając się, że mięso nie jest w środku już surowe (albo piecz przez 25min w piekarniku nagrzanym do 200stC na środkowej półce i przewracajac w połowie pieczenia na druga stronę (połóż kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko natłuszczonym olejem)).
No comments:
Post a Comment