Przepis znaleziony na blogu Elizy.
Składniki:
(mnie wyszło 24 sporawe, ale bardzo spokojnie można zrobić więcej mniejszych)
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl mleka w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150g miękkiego masła
- 1/2 szkl cukru pudru
- 2 jajka
- 100g białej czekolady, posiekanej
- Rozgrzej piekarnik do 190stC. Przygotuj silikonowe maty, lub blaszki wyłożone pergaminem/papierem do pieczenia.
- Masło i cukier utrzyj na puszystą masę. Następnie wlej powoli roztrzepane jajka (jeśli masa się zważy wystarczy wsypać łyżkę maki). Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Na koniec wsyp czekoladę i delikatnie wymieszaj.
- W dłoniach roluj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczaj i układaj na blaszkach. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10-12min. Studź na kratce.
No comments:
Post a Comment