Sunday 24 July 2016

Scones z suszonymi wiśniami...

Wiśnie, podobnie jak czarne i czerwone porzeczki, agrest i jagody, sa na Wyspach towarem deficytowym... Borówek amerykańskich, malin, czereśni i truskawek mamy pod dostatkiem. I to nawet cały rok. Porzeczki sa i owszem: w postaci słodkiego soku zwanego Ribena, której producent podobno monopolizuje 95% plonów owego owocu. Czerwone kupiłam raz, za kolosalna cenę w sieci Marks & Spencer, i były KOSZMARNIE kwaśne... Wiele pożytku z nich nie było... Agrest pojawia się czasem na tzw. farmers market,  czyli targach, gdzie wystawiaja swoje produkty okoliczni rolnicy. Niestety, w wielu przypadkach, koszt takiego cuda przekracza realia. Ale wiśni nie ma... Tzw. morello cherries, albo czasami sour cherries, można kupić w postaci kompotu (nawet dobrego - przyznaję) na przykład w sieci Lidl, albo czasami w Poundland (wszystko za £1; produkty sprowadzane m.in. z Włoch i Niemiec). I to by było na tyle... Zostaje opcja bardziej dostępna - suszone, 125g torebeczki, wycenione na fortunę, ze sklepów ze zdrowa żywnościa (np. Holland & Barrett).
Dzisiejsze scones to wersja zamerykanizowana owego wypieku - dlatego dość bogata... Śmietanka, masło i jajka sprawiaja, że ciasto jest tak pyszne, jak i kaloryczne. Ale dlaczegóż nie pozwolić sobie na odrobinkę szaleństwa i przyjemności od czasu do czasu?...
:)

Przepis ze strony Epicurious.
Składniki:
(w oryginale na 9 sztuk; mnie wyszło 18 - foremka 6cm)
szklanka = cup = 250ml
  • 4 szklanki maki
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 170g masła (pokrojonego w kostkę 1cm), lub margaryny do pieczenia
  • 1 szklanka suszonych wiśni
  • 1 jajko 
  • 1 szklanka śmietanki 36% + odrobina do posmarowania po wierzchu
  1. Rozgrzej piekarnik do 190stC.
  2. W dużej misce wymieszaj makę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj kawałki masła i rozetrzyj palcami, aż mieszanka będzie przypominała bułkę tarta. Wmieszaj wiśnie.
  3. W małej miseczce roztrzep widelcem jajko ze śmietana. Wlej do mieszanki macznej i szybko zagnieć ciasto.
  4. Wyłóż ciasto na posypany maka blat. Rękoma oprószonymi maka uformuj kwadrat o grubości około 2.5cm. Wycinaj kółka i układaj na blaszce z papierem do pieczenia, w odstępach około 2cm. Zbierz skrawki i powtórz cały proces jeszcze raz, aż do wyczerpania całego ciasta.
  5. Pędzelkiem umoczonym w śmietance posmaruj wierzch każdego ciastka, a następnie piecz przez około 20min, do złotego koloru. Wyjmij na kratkę i zostaw na 10 minut.  (Znakomicie znosza mrożenie: ostudzone wystarczy przechowywać w odpowiednim pojemniku w zamrażarce, a przed jedzeniem rozmrozić w temperaturze pokojowej i, zawinięte w folię aluminiowa, podgrzać w piekarniku).

No comments:

Post a Comment