Przepis ze strony Carnation. Ja podaje juz z bardzo niewielkimi zmianami, dotyczacymi samego wykonania.
Skladniki:
(na 20-30 sztuk*)
- 225g miekkiego masla
- 200g cukru, drobnego do pieczenia
- 170g mleka skondensowanego, slodzonego
- 200g platkow owsianych
- 150g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
- 1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
- rodzynki - spora garstka + suszona zurawina - spora garstka
- Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Przygotuj 2-3 blaszki - z papierem do pieczenia.
- W sporej misce zmiksuj na kremowa mase maslo, cukier i mleko skondensowane. Wmieszaj (mikserem, lub recznie) platki owsiane, make i na koniec rodzynki i zurawine. Zostaw ciasto w lodowce na okolice 1 godziny.
- Nakladaj porcje ciasta - lyzka do lodow nadaje sie do tego znakomicie - na przygotowane blaszki; w sporych odstepach, bo mocno sie rozlewaja. Splaszczaj delikatnie lyzka zanurzona w zimnej wodzie. Piecz przez 15min, do zlotego koloru. Zostaw do ostudzenia na blaszkach i przekladaj do szczelnego pojemnika.
* oryginalnie bylo 20 sztuk; ja chcialam raczej mniejsze ciacha i uzywalam lyzki do lodow 36ml - wyszlo idealnie 26 równiutkich sztuk.
No comments:
Post a Comment