Saturday 7 March 2015

Batoniki owsiane z bananami i figami...



Zawsze mam w domu zalegajace banany... A nie zawsze pomysl, co z nimi zrobic. Dlatego, kiedy pojemnik  w zamrazarce, zatytulowany 'owoce na smoothies', kompletnie sie zapelni, zaczynam poszukiwac innych pomyslow. Ostatnim hitem sa batoniki sniadaniowe. Proponowalam juz bananowo-owsiane, ktore okazaly sie pyszne. A ostatnio znalazlam, w magazynie mojego lokalnego supermarketu, przepis na malo slodka wersje z figami i orzechami... 
Skladniki:
(na 12-16 sztuk)
  • 300g platkow owsianych
  • 2 bardzo dojrzale banany, rozgniecione widelcem 
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 200g suszonych fig, posiekanych
  • 70ml oleju
  • 3 lyzki miodu
  • 2 lyzki masla orzechowego, z kawalkami orzechow
  • garstka, 50-70g, polamanych na kawalki orzechow wloskich, lub mieszanych pestek (slonecznika, dyni)
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszke 30/20cm, z papierem/pergaminem do pieczenia.
  2. Wymieszaj bardzo dokladnie wszystkie skladniki - najwygodniej rekoma :). Nastepnie wyloz mase do blaszki i delikatnie docisnij, aby powstala rownomierna warstwa.
  3. Piecz przez 20-25min. Wyjmij z blaszki i rozdziel na 12-16 batonikow.

No comments:

Post a Comment