Zawsze mam w domu zalegajace banany... A nie zawsze pomysl, co z nimi zrobic. Dlatego, kiedy pojemnik w zamrazarce, zatytulowany 'owoce na smoothies', kompletnie sie zapelni, zaczynam poszukiwac innych pomyslow. Ostatnim hitem sa batoniki sniadaniowe. Proponowalam juz bananowo-owsiane, ktore okazaly sie pyszne. A ostatnio znalazlam, w magazynie mojego lokalnego supermarketu, przepis na malo slodka wersje z figami i orzechami...
Skladniki:
(na 12-16 sztuk)
300g platkow owsianych
2 bardzo dojrzale banany, rozgniecione widelcem
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
200g suszonych fig, posiekanych
70ml oleju
3 lyzki miodu
2 lyzki masla orzechowego, z kawalkami orzechow
garstka, 50-70g, polamanych na kawalki orzechow wloskich, lub mieszanych pestek (slonecznika, dyni)
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszke 30/20cm, z papierem/pergaminem do pieczenia.
Wymieszaj bardzo dokladnie wszystkie skladniki - najwygodniej rekoma :). Nastepnie wyloz mase do blaszki i delikatnie docisnij, aby powstala rownomierna warstwa.
Piecz przez 20-25min. Wyjmij z blaszki i rozdziel na 12-16 batonikow.
No comments:
Post a Comment