Chrupiace, kruchutkie ciasto...
Mieciutkie, mocno migdalowe nadzienie...
Kwaskowate owoce...
Idealne, letnie polaczenie! Tyle tylko, ze odrobine czasochlonne. Ale te niewielka wade mozna wybaczyc.
:)
Skladniki:
(foremka 23cm)
- 180g maki
- 30g cukru pudru
- 120g margaryny do pieczenia
- 100g masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 150g mielonych migdałów
- 8-10 moreli, umytych i wypestkowanych
- garstka platkow migdalowych, opcjonalnie, do posypania po wierzchu
Ciasto:
- W misce wymieszac make z cukrem. Dodac margaryne i szybko zagniesc ciasto. Owinac w folie kuchenna i wlozyc do lodowki na minimum 30min.
- Nastepnie wykleic ciastem tortownice, tak, by lekko zachodzilo na scianki (okolo 1cm) - jest dosc miekkie i mozna miec problemy z rozwalkowaniem. Ponakluwac widelcem, wylozyc papierem do pieczenia i wsypac obciazenie - specjalne ceramiczne 'koraliki', sucha fasole, ryz, lub migdaly.
- Piec w 180stC przez 10min, zdjac obciazenie i piec kolejnych 15min, lub do czasu, az ciasto bedzie upieczone i lekko zlotawe. Wyjac z piekarnika i zostawic do przestudzenia.
Nadzienie:
- Masło utrzyj z cukrem i wanilia, dodaj jajka i migdały. Wymieszaj. Masę przełoż na spód ciasta, poukładaj morele (przekrojona strona do dolu), posyp ewentualnie migdalami.
- Piecz w 180stC przez 40-50min, az nadzienie bedzie sprezyste w dotyku i zlotawe.
No comments:
Post a Comment