Przepis znalazlam u Shinju. I zmodyfikowalam na miare tego, co akurat mialam w lodowce i szafkach, oraz tego, co znalazlam w najblizszym sklepie...
:)
Składniki:
(2 porcje)
1 mała cebula, pokrojona drobno
szczypta platkow chilli
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
160g ryżu arborio
400g puszka siekanych pomidorow, zmiksowanych na gladka mase
kozi ser - 100g plaster z rolady plesniowej, pokruszony na kawalki
sól
Parmezan
Na patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę z masłem. Smaż na małym ogniu cebulę i chilli, uważając by cebula nie zbrązowiała. Następnie dodaj ryż i obsmażaj, aż ziarenka zaczną być przezroczyste.
Zmiksowane pomidory wlej do dzbanka, dopelnij woda do okolo 550-600ml, przelej do garnuszka i zagrzej, az bedzie mocno gorace.
Wlewaj pomidory małymi porcjami do ryżu. Kolejną porcję dodawaj dopiero gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż, po około 60-70 ml płynu na raz. Od czasu do czasu mieszaj, uważajac by nie przypalić ryżu.
Gdy ryż będzie już ugotowany al dente (miękki, lecz z lekkim oporem przy rozgryzaniu ziarenka) zdejmij patelnię/rondel z ognia. Dodaj ser kozi i delikatnie wymieszaj z ryżem. Dopraw całość do smaku solą. Na koniec można dodać niewielką ilość Parmezanu.
No comments:
Post a Comment