Super- hiper- prosty batonik owsiany, ktory, przy niewielkiej pomocy i nadzorze, wykona 7-latek.
Przepis pochodzi z ksiazki "Healthy cooking for children. 52 brilliant ideas to dung the junk" Mandy Francis.
- Rozgrzej piekarnik do 180stC;
- Przygotuj 20cm, plytka foremke, np. do tarty - silikonowa, jak moja, sprawdzi sie znakomicie, a inna mozna wylozyc kawalkiem papieru do pieczenia;
- Do garnuszka wlej 2 lyzki golden syrup, wsyp 2 lyzki cukru Demerara i dodaj 100g masla, stop na niewielkim ogniu;
- Wmieszaj 150g platkow owsianych;
- Wysyp mase do przygotowanej foremki i uklep wierzchem metalowej lyzki;
- Piecz 20min;
- Wyjmij z piekarnika i zostaw do przestudzenia na 15min, nastepnie ponacinaj nozem na trojkaty (delikatnie przy silikonie!) i zostaw do calkowitego ostudzenia.
No comments:
Post a Comment