Szybkie, smaczne danie, ktore czasami ratuje mnie w chwilach desperackiego poszukiwania czegos na obiad...
Klopsiki mozna spokojnie zrobic duzo wczesniej, a jesli naprawde sie spieszymy uzyc gotowego sosu, doprawionego ewentualnie do indywidualnego smaku.
:)
Skladniki:
(na 3-4 porcje)
* Ja, kiedy mam czas, ochote, skladniki i generalnie natchnienie, robie malutkie klopsiki (wielkosci moze pomidorkow koktajlowych) i, juz usmazone, zamrazam w pojemnikach. W ten sposob mam szybkie danie w zasiegu reki, kiedy tylko zajdzie taka potrzeba.
Robie je od wielu lat, z przepisu 'na oko' i uzywam mniej wiecej: 500g miesa wolowego mielonego, 2 kromek czerstwego chleba, zmielonego do konsystencji bulki tartej, 1 lyzki pasty pomidorowej i goracej wody (okolo 1/2 szklanki); wszystko mieszam w misce na gladka mase, doprawiam do smaku, zostawiam na okolo 30min w lodowce, a nastepnie formuje male kulki, ktore smaze na rozgrzanym oleju na zlotawy kolor, a po ostudzeniu zamrazam w pojemnikach.
No comments:
Post a Comment