Thursday 31 October 2013

Stir-fry z brukselki, czyli co jadają bohaterowie książek?

Zwracacie uwage na to, co jadaja bohaterowie czytanych wlasnie ksiazek? Ja generalnie tak. Ale nie histerycznie i hobbystycznie. Ot, przy okazji... Zwlaszcza, jak jedza cos wyjatkowo obrzydliwego na przyklad...
Ale od czasu, kiedy zaczela sie akcja Maggie, przerzucam z szalenstwem w oczach kolejne tomy, mamroczac do siebie: 'Wiem, ze oni cos tu jedli, ale gdzie ten cytat?! GDZIE?!'
:)
Zwykle mam pod reka kilka tomikow malo ambitnej literatury, ktore nazywam 'autobusowymi czytadlami'. Bo sluza do zabijania czasu w drodze do pracy. Ostatnio podobnie ambitna literatura zmienila zastosowanie i zostala przechrzczona na 'czytadla do karmienia'. Bo owe ksiazki znajduje przydatne, kiedy to jedno dziecko wisi na mnie doslownie, a dwoje pozostalych tylko w przenosni, domagajac sie 'baterii do gry', 'wlaczenia komputera', 'znalezienia ulubionego programu w TV', itd. itp. ...
:)
"  'You do not,' said James finally, tucking into what might once have been a Brussels sprout but was a very unusual colour, 'look exactly like a woman who's recently been taken to the edge of sexual ecstasy and back.' 
'Shut it, fusilier,' said Cal shortly.
'Quiet, the both of you,' said Eck. 'Sophie, are you OK? How are things?'
Cal shot him a look. I wondered how much had passed between them about last night
'Uh, come and have lunch. We made it! We all did different bits! James did the sprouts!'
'We like them this colour in the army,' said James.
'Cal did the potatoes.'
'Those are potatoes?' I found myself asking, weakly. There was a grey swill in a pan dunked on the table.
 'I never know how long to leave them on for,' said Cal.
'So what did you go for?'
'About two hours?'
I shook my head, confused. 'And who did the meat?'
'I cooked it, Wolverine carved it,' said Eck, proudly. It looked like those plastic hams you get in doll's houses.
'With his teeth?'
'Fine,' said Cal. 'Turn down our very kind invitation to Sunday lunch.'  "
'Diamonds are a girl's best friend' Jenny Colgan

Przepis ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na okolice 3-4 porcji)
  • 300g brukselki, oczyszczonej i pokrojonej na cwiartki
  • 300g zielonej fasolki
  • 1 lyzka oliwy
  • sok z cytryny
  • 2 lyzki orzeszkow piniowych
Wrzuc brukselke i fasolke do wrzacej wody i gotuj 4-5min, dobrze odcedz. W duzym woku rozgrzej oliwe. Wrzuc orzeszki piniowe i smaz 2-3min, az zaczna nabierac tostowanego koloru. Dodaj warzywa i stir-fry przez 3-4min, az brukselka bedzie lekko zlotawa. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz, do smaku.

No comments:

Post a Comment