Ciecierzyca i ser? W pierogach? Hm... Sprobowalam i sie nie zawiodlam! Okazaly sie pyszne! Jak smakuja? O dziwo porownalabym je do... pierogow ruskich! Z bardzo delikatnym 'grochowym' podtekstem. A wielki plus jest taki, ze nie trzeba obierac i gotowac ziemniakow!
:)
Pyszny przepis znalazlam u Kasi S., podaje juz lekko zmieniony.
Skladniki:
(na okolice niewielkich 60-65 sztuk, wykrawanych szklanka o srednicy 6cm)
farsz
- 2 x 400g puszki ciecierzycy, odcedzonej i oplukanej
- 1 niewielka cebula, posiekana drobniutko
- 2 lyzki oleju
- 200g sera feta
- sól i pieprz
ciasto
- 500g mąki
- sporo pieprzu
- szczypta soli
- 1 szklanka cieplej wody + ewentualnie odrobina wiecej
- 1 lyzka oliwy z oliwek
- Cebule podsmaz na zloty kolor na oleju. Ciecierzyce wrzuc do sporej miski, dodaj pokruszony w rekach ser feta i podsmazona cebule. Calosc zgniec tluczkiem do ziemniakow, na mniej wiecej gladka mase. Dopraw do smaku - nie potrzeba zbyt wiele soli, bo ser fata jest mocno slony.
- Mąkę wsyp do miski, dodaj pieprz i sól, dobrze wymieszaj. Wlej wode i oliwe i zagniec miekkie, elastyczne ciasto, dolewajac w razie potrzeby po odrobinie wody, jesli wydaje sie za suche. Zagniec ciasto w kule, szczelnie przykryj kawalkiem folii kuchennej i odstaw na 10-15min.
- Gotowe ciasto rozwalkuj cienko na blacie. Wykrawaj niewielkie kola i nakladaj farsz na srodek kazdego. Sklejaj dokladnie brzegi i wrzucaj porcjami do gotujacej sie wody. Gotuj mniej wiecej 2min od wyplyniecia na powierzchnie.
No comments:
Post a Comment