Tuesday 22 October 2013

Zupa dyniowa - kokosowa...

Ania bardzo zachwalala...  Czemu nie? Sezon dyniowy w pelni, w Festiwalu Dyni uczestniczymy, co rok... Cos nowego, pysznego i szybkiego zawsze mile widziane!
A razem ze mna dyniowala cala plejada wspanialych blogerek kulinarnych, i nawet jeden bloger :) : ChantelDobromiłaGinMaggieMartynosiaMirabelkaMopsikPelaSiankooSiaśka i Bartoldzik.

Składniki:
  • cała mała dynia (najlepiej hokkaido) - 1kg przed oczyszczeniem
  • mały por lub średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka mleka kokosowego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę lub pora oraz czosnek pokroić i smażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i chwilę jeszcze smażyć, a następnie całość zalać wodą (tak, aby zakryła dobrze składniki, ale nie dużo więcej). Gotować aż dynia zmięknie. Zmiksować dodając mleko kokosowe oraz przyprawy. Całość wymieszać i podawać. 
Moja zupa wyszla odrobine za rzadka - trzeba pamietac przy miksowaniu, ze dolejemy jeszcze okolo 400ml plynu; co nie zmienia faktu, ze nawet popijana/pojadana z kubeczka i z kawalkiem dobrego chlebka byla prze-pyszna.

No comments:

Post a Comment