Friday 25 October 2013

Orzotto z dynią i kasztanami...

Że w orzo zakochalam sie beznadziejnie juz pisalam... Uwielbiam ten makaron za uniwersalnosc, za latwosc wykonania, za praktycznosc... Generalnie za to, ze jest przynajmniej tak pyszny, jak risotto, a wymaga znacznie mniej zachodu. Opcja z buraczkami bylo przepyszna, podobnie, jak i wersja Nigelli, z groszkiem i pancetta.  Tym razem postanowilam skompilowac dwie akcje: Światowy Dzień Makaronu i Festiwal Dyni. Powstalo hiper-pyszne danie, ktore wymaga minimum zachodu i do ktorego skladniki mozna przygotowac znacznie wczesniej, a w ostatniej chwili poskladac tylko wszystko i zajadac 10 minut pozniej...
Razem ze mna Światowy Dzień Makaronu swietowaly: Panna MalwinnaDobromiłaMaggieMirabelkaPelaShinjuMarta i Siaśka. Bardzo dziekuje za wspolne makaronowanie! 

Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 1 niewielki por, tylko biala i jasno-zielona czesc, pokrojony na półplasterki
  • oliwa
  • 250g orzo
  • 600ml wrzacej wody
  • dynia hokkaido - niewielka, okolice 600-700g przed oczyszczeniem
  • 200g opakowanie gotowych kasztanow, pokrojonych/pokruszonych na mniejsze kawalki - u mnie takie: klik klik
  • odrobina Parmezanu do posypania przedpodaniem
  • okolo 1/2 lyzki masla
  • sól i pieprz
  • Rozgrzej piekarnik do 180stC. Dynie pokroj na niewielkie kawalki, pokrop oliwa, dobrze wymieszaj i rozłóz pojedyncza warstwa na blaszce. Piecz przez okolo 30min, lub do miekkosci. Wyjmij z piekarnika i odstaw, do czasu, az bedzie potrzebna. [Dynie mozna upiec znaznie wczesniej, np. rano tego samego dnia.]
  • W sporym garnku rozgrzej okolo 2 lyzki oliwy, wrzuc pokrojonego pora i smaz, az lekko zmieknie. Dorzuc orzo, dobrze wymieszaj i wlej wrzaca wode, dopraw do smaku (sporo pieprzu mile widziane!). Zostaw na srednim ogniu, mieszajac od czasu do czasu, na okolo 8-10min, lub do czasu, az wiekszosc wody zostanie wchlonieta.
  • W miedzyczasie rozgrzej na niewielkiej patelni okolo 1/2 lyzki oliwy i 1/2 lyzki masla, wrzuc kasztany i smaz 3-4min, az zaczna ladnie pachniec i beda lekko zbrazowione na brzegach.
  • Pod koniec gotowania, kiedy juz niemal cala woda odparuje, dorzuc do makaronu upieczona dynie i wszystko delikatnie wymieszaj. Na wierzch wyłóz podsmazone kasztany i posyp startym Parmezanem. Podawaj od razu.

No comments:

Post a Comment