Jak zwykle sie nie zawiodlam. Muffinki wyszly pyszne! Mocno wilgotne, pelne soczystych borówek... A dzieki dodanej polencie maja sympatyczna, 'ziarnista' strukture, ktora Nigella nazywa 'gritty' (w wolnym tlumaczeniu: piaszczysty, żwirowaty, krupiasty).
Przepis Nigelli Lawson oczywiscie, z ksiazki 'Kitchen. Recipes from the heart of the home'.
Skladniki:
(na 12 sztuk)
dodatkowo
Oszczedzamy czas:
Najlepsze sa jedzone tego samego dnia, kiedy byly robione, ale mozna je upiec dzien wczesniej i przechowywac w szczelnym pojemniku, przelozone pergaminem do pieczenia. Przed jedzeniem podgrzac w cieplym piekarniku przez 5-8min. W chlodnym miejscu i w szczelnym pojemniku powwinny wytrzymac do 2 dni.
Mrożenie:
Przelozone pergaminem do pieczenia moga byc zamrazane w szczelnym pojemniku na okres do 2 miesiecy. Przed jedzeniem wystarczy rozmrozic przez 3-4 godziny na kratce, a nastepnie podgrzac jak powyzej.
No comments:
Post a Comment