Generalnie nie przepadam za sernikami. A jesli juz mam juz mam ochote na jakis, to raczej na taki lekki, na zimno, na szybko... Ciezkie, polskie, pieczone odpadaja w przedbiegach! Pojawiaja sie na stole tylko raz do roku, tradycyjnie, na Wigilie. I tyle! Jednak kiedy Malwinna zaproponowala, jako temat wspolnego pieczenia, sernik czekoladowy, postanowilam sie skusic. I pamietalam, ze w ksiazce Nigelli Lawson 'How to be a domestic Goddess' widzialam odpowiedni przepis:
"If you'd ever told me that I'd write recipe for chocolate cheesecake, I'd have denied it in horror. In theory, the cheesecake purist within me shudders at the idea of something so unorthodox, but for some reason I made one and I found that I shivered only with delight."
Sernik wyszedl bardzo bogaty i kremowy. Pyszny, bez dwoch zdan, ale zdecydowanie dla wielbicieli gatunku... We wspolnym czekoladowym-sernikowaniu, lub sernikowym-czekoladowaniu, jak kto woli, udzial wzieli: Gin, Ola, Maggie, Wojciech i Siaśka. Bardzo dziekuje za wspolne pieczenie!
:)
Skladniki:
(tortownica 20cm, czyli okolice 8 porcji)
- 125g herbatnikow digestive
- 50g bardzo, bardzomiekkiego, lub stopionego, niesolonego masla
- 500g serka kremowego typu Philadelphia
- 150g drobnego, zlotego cukru do wypiekow
- 3 duze jajka
- 3 duze żółtka
- 175ml kwasnej smietany
- 1/2 - 1 lyzeczki soku limonkowego
- 150g ciemnej czekolady, stopionej
dodatkowo
- tortownica 20cm
- folia aluminiowa
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Zagotuj wode w czajniku.
- Zmiel herbatniki do konsystencji bulki tartej, wymieszaj z maslem i wyloz nimi dno tortownicy, delikatnie przygniatajac reka. Wstaw do lodowki na czas przygotowania masy.
- Ubij mikserem ser, na gladka mase. Wsyp cukier i zmiksuj. Dodawaj po jednym jajka i żółtka i dobrze ubijajac po kazdym dodanym. Wlej smietane i sok limonkowy i ubij na kremowa, gladka mase. Sprobuj, zeby sprawdzic, czy masa jest wystarczajaco kwaskowata, a jesli nie dodaj odrobine wiecej soku. Delikatnie wmieszaj stopiona czekolade - nie mieszaj dokladnie, powinien powstac delikatny marmurkowy wzor.
- Zawin tortownice z zewnatrz podwojna warstwa folii aluminiowej. Wstaw do zaroodpornej, szczelnej foremki, lub blaszki i wlej mase sernikowa. Wlej do foremki wrzaca wode, tak, aby siegala do okolo 2-3cm wysokosci tortownicy. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzine.
- Gotowy sernik powinien byc lekko zbrazowiony na brzegach i wciaz lekko niedopieczony i 'galaretowaty' w srodku. Wyjmij tortownice z blaszki i zdejmij folie. Zostaw do ostudzenia na kratce, nastepnie wstaw do schlodzenia w lodowce. Wyjmij z tortownicy i doprowadz do temperatury pokojowej przed podaniem.
No comments:
Post a Comment