Artykul przetlumaczony ze strony BBC Good Food.
Kazdy z 20 regionow Wloch charakteryzuje sie specyficzna kuchnia - na ktora wplyw mialy czesciowo klimat i uksztaltowanie terenu, a czesciowo historia. W gorskich, polnocnych rejonach Piedmontu znajdziemy trufle i kremowa Gorgonzole; wedzone mieso i pelne smaku pomidory w urodzajnym, centralnym rejonie Umbrii; a karczochy i owoce morza na Sycylii, na poludniowym koncu Wloch.
Te skladniki sa czesto uzywane w sosach i laczone z makaronami o ksztaltach zaprojektowanych specjanie, by utrzymywaly dany sos, jak najlepiej. Wlasnie dlatego wiele regionow ma swoje wlasne ksztalty makaronow - mimo, ze ich pochodzenie jest powodem zagorzalych dyskusji pomiedzy Wlochami!
Podobny temat - tutaj.
Region: Veneto (Wenecja Euganejska), polnocne Wlochy
Makaron: Bigoli
Opis: Grube spaghetti, podobne do chinskich 'noodle', czesto robione z maki razowej, masla i jajek kaczych. Podobnie, jak inne dlugie i cienkie makarony, jest najlepsze z lekkimi sosami z owocami morza, albo z sosami bazujacymi na oliwie, albo smietance.
Region: Emilia Romagna (Emilia Romania - stolica Bolonia), polnocne Wlochy
Makaron: Strozzapreti
Opis: Nazwe tego krotkiego, skreconego makaronu mozna przetlumaczyc, jako 'dusiciel ksiezy' - zainspirowana zostala ona legenda, o tym, jak chciwi ksieza jedli, podarowane przez lokalnych mieszkancow, strozzepreti, tak szybko, ze sie nimi dlawili. Podawane z lekkimi, gladkimi sosami, ktore przywieraja so swiderkow - pesto jest dobrym przykladem.
Region: Liguria (Liguria - stolica to Genua), polnocne Wlochy
Makaron: Trofie
Opis: Ten maly, 'zrolowany' makaron tradycyjnie podaje sie po genuansku (jak 'z Genui'): z tradycyjnym pesto, fasolka i ziemniakami (na przyklad - klik-klik).
Region: Toskania (Toskania - stolica to Florencja), centralne Wlochy
Makaron: Gigli
Opis: 'Gigli' tlumaczy sie, jako 'lilijki' - ten makaron z wywinietymi brzegami jest specyficzny dla Florencji, gdzie lilja jest lokalnym symbolem.
Region: Abruzzo (Abruzja), centralne Wlochy
Makaron: Chitarra
Opis: 'Chitarra' oznacza 'gitare', a ten dlugi, cienki makaron jest krojony przy uzyciu podobnego do harfy narzedzia. Swieze ciasto makaronowe jest przepychane pomiedzy cienkimi sznurkami i przecinane na pasma.
Region: Campania (Kampania - z Neapolem), poludniowe Wlochy
Makaron: Penne
Opis: Nazwa oznacza 'pióro', a charakterystyczne rurki sa ciete pod katem je przypominajacym. Penne jest idealne dla utrzymywania bogatego sosu pomidorowego, do sosow miesnych, albo do zapiekanek.
Region: Puglia (Apulia ze stolica w Bari), poludniowe Wlochy
Makaron: Orecchiette
Opis: Orecchiette oznacza 'male uszka' i jest tradycyjnie podawany z sosem z brokulami, anchovies, chilli i czosnkiem.
Inne rodzaje makaronu...
* Dlugie i wąskie: spaghetti, linguine, fussili lunghi, vermicelli, capellini, spaghettini, bucatini; (zdjecie - Wikipedia)
* Dlugie wstążki: tagliatelle, pappardelle, fettuccine, mafaldine, stringozzi, trenette;
* Muszelki: conchiglie, lumache, lumaconi (ponizej);
* Rurki: penne, rigatoni, macaroni, paccheri, tortiglioni (ponizej - 1), trenne (ponizej - 2), manicotti (ponizej - 3), ditalini (ponizej - 4), cannelloni;
* Miniaturowe: orzo, fregola, canestrini (ponizej - 1), stelline (ponizej - 2), risi (ponizej - 3), quadrettini (ponizej - 4), anelli;
Kupujac makaron...
Trzeba pamietac, ze ten z nazwa konczaca sie na 'ini' jest mniejsza wersja danego ksztaltu, a ten zakonczony na 'oni' jest wersja wieksza. Na przyklad: fusillini (najmniejsze swiderki), fusilli (srednie swiderki) i fusillioni(najwieksze swiderki).
No comments:
Post a Comment