Tuesday, 14 October 2014

Przewodnik po makaronach Włoch...


Artykul przetlumaczony ze strony BBC Good Food
Kazdy z 20 regionow Wloch charakteryzuje sie specyficzna kuchnia - na ktora wplyw mialy czesciowo klimat i uksztaltowanie terenu, a czesciowo historia. W gorskich, polnocnych rejonach Piedmontu znajdziemy trufle i kremowa Gorgonzole; wedzone mieso i pelne smaku pomidory w urodzajnym, centralnym rejonie Umbrii; a karczochy i owoce morza na Sycylii, na poludniowym koncu Wloch. 
Te skladniki sa czesto uzywane w sosach i laczone z makaronami o ksztaltach zaprojektowanych specjanie, by utrzymywaly dany sos, jak najlepiej. Wlasnie dlatego wiele regionow ma swoje wlasne ksztalty makaronow - mimo, ze ich pochodzenie jest powodem zagorzalych dyskusji pomiedzy Wlochami!
Podobny temat - tutaj

Region: Veneto (Wenecja Euganejska), polnocne Wlochy
Makaron: Bigoli

Opis: Grube spaghetti, podobne do chinskich 'noodle', czesto robione z maki razowej, masla i jajek kaczych. Podobnie, jak inne dlugie i cienkie makarony, jest najlepsze z lekkimi sosami z owocami morza, albo z sosami bazujacymi na oliwie, albo smietance.


Region: Emilia Romagna (Emilia Romania - stolica Bolonia), polnocne Wlochy
Makaron: Strozzapreti

Opis: Nazwe tego krotkiego, skreconego makaronu mozna przetlumaczyc, jako 'dusiciel ksiezy' - zainspirowana zostala ona legenda, o tym, jak chciwi ksieza jedli, podarowane przez lokalnych mieszkancow, strozzepreti, tak szybko, ze sie nimi dlawili. Podawane z lekkimi, gladkimi sosami, ktore przywieraja so swiderkow - pesto jest dobrym przykladem.

Region: Liguria (Liguria - stolica to Genua), polnocne Wlochy
Makaron: Trofie

Opis: Ten maly, 'zrolowany' makaron tradycyjnie podaje sie po genuansku (jak 'z Genui'): z tradycyjnym pesto, fasolka i ziemniakami (na przyklad - klik-klik).

Region: Toskania (Toskania - stolica to Florencja), centralne Wlochy
Makaron: Gigli

Opis: 'Gigli' tlumaczy sie, jako 'lilijki' - ten makaron z wywinietymi brzegami jest specyficzny dla Florencji, gdzie lilja jest lokalnym symbolem.

Region: Abruzzo (Abruzja), centralne Wlochy
Makaron: Chitarra

Opis: 'Chitarra' oznacza 'gitare', a ten dlugi, cienki makaron jest krojony przy uzyciu podobnego do harfy narzedzia. Swieze ciasto makaronowe jest przepychane pomiedzy cienkimi sznurkami i przecinane na pasma.

Region: Campania (Kampania - z Neapolem), poludniowe Wlochy
Makaron: Penne

Opis: Nazwa oznacza 'pióro', a charakterystyczne rurki sa ciete pod katem je przypominajacym. Penne jest idealne dla utrzymywania bogatego sosu pomidorowego, do sosow miesnych, albo do zapiekanek.

Region: Puglia (Apulia ze stolica w Bari), poludniowe Wlochy
Makaron: Orecchiette  

Opis: Orecchiette oznacza 'male uszka' i jest tradycyjnie podawany z sosem z brokulami, anchovies, chilli i czosnkiem.

Inne rodzaje makaronu...
* Dlugie i wąskie: spaghettilinguinefussili lunghivermicellicapellini, spaghettini, bucatini; (zdjecie - Wikipedia)

* Muszelki: conchiglielumache, lumaconi (ponizej);

* Swiderki: fusillitrofiestrozzapreti, caserecce (ponizej), gemellirotini;

* Rurki: pennerigatonimacaronipaccheri, tortiglioni (ponizej - 1), trenne (ponizej - 2), manicotti (ponizej - 3), ditalini (ponizej - 4), cannelloni;

1.2.

3.4.


* Miniaturowe: orzofregola, canestrini (ponizej - 1), stelline (ponizej - 2), risi (ponizej - 3), quadrettini (ponizej - 4), anelli;

1.2.

3.4.


* Nadziewane: raviolitortellini, cappelletti (ponizej), agnolotti;




Kupujac makaron...
Trzeba pamietac, ze ten z nazwa konczaca sie na 'ini' jest mniejsza wersja danego ksztaltu, a ten zakonczony na 'oni' jest wersja wieksza. Na przyklad: fusillini (najmniejsze swiderki), fusilli (srednie swiderki) i fusillioni(najwieksze swiderki). 

No comments:

Post a Comment