Mocno wilgotne. Niezbyt slodkie. Szybkie do przygotowania. W sam raz do wykorzystania zalegajacych bananow...
Skladniki:
(na 12 sztuk)
szklanka = 'cup' = 250ml
- 2 szklanki maki
- 1 lyzka proszku do pieczenia
- 1/8 lyzeczki soli
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/3 szklanki suszonych moreli, drobno posiekanych
- 2 banany
- mleko, okolice 1/2 szklanki
- 2 jajka
- 6 lyzek oleju
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Wyloz blaszke na 12 muffinow papilotkami. Przesiej make, proszek do pieczenia i sól do sporej miski. Wmieszaj cukier i morele.
- Widelcem rozgniec banany i przeloz do miarki o objetosci 250ml. Dopelnij mlekiem do pelnej objetosci.
- W osobnej misce roztrzep widelcem jajka, nastepnie wmieszaj mieszanke mleka i bananow, a potem olej. Zrob wglebienie w mieszance suchych skladnikow i wlej mieszanke mokrych skladnikow. Delikatnie i szybko wymieszaj - nie za dlugo.
- Rozdziel ciasto do przygotowanych papilotek. Piecz w nagrzanym piekarniku przez okolice 20min, lub do czasu, az beda zlotawe, ladnie wyrosniete i twardawe przy nacisnieciu.
- Zostaw w blaszce do ostudzenia przez 5min, a nastepnie przenies na kratke i zostaw do ostudzenia.
Najlepsze oczywiscie tego samego dnia, kiedy byly pieczone, ale w razie potrzeby mozna je przechowac w szczelnym pojemniku i na przyklad odgrzac przez 5-10min w piekarniku nagrzanym do 150stC, albo w mikrofali na HIGH przez 20-30 sekund.
Nadaja sie tez do mrozenia. Przed jedzeniem rozmrazaj przez 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, albo ustaw zamrozone na blaszce i odgrzewaj przez 15-20min w piekarniku nagrzanym do 180stC.
No comments:
Post a Comment