Friday 10 October 2014

Muffiny bananowo-morelowe...


Mocno wilgotne. Niezbyt slodkie. Szybkie do przygotowania. W sam raz do wykorzystania zalegajacych bananow...
Przepis z ksiazki '1 mix, 100 muffins'.
Skladniki:
(na 12 sztuk)
szklanka = 'cup' = 250ml
  • 2 szklanki maki
  • 1 lyzka proszku do pieczenia
  • 1/8 lyzeczki soli
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki suszonych moreli, drobno posiekanych
  • 2 banany
  • mleko, okolice 1/2 szklanki
  • 2 jajka
  • 6 lyzek oleju 
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Wyloz blaszke na 12 muffinow papilotkami. Przesiej make, proszek do pieczenia i sól do sporej miski. Wmieszaj cukier i morele.
  2. Widelcem rozgniec banany i przeloz do miarki o objetosci 250ml. Dopelnij mlekiem do pelnej objetosci. 
  3. W osobnej misce roztrzep widelcem jajka, nastepnie wmieszaj mieszanke mleka i bananow, a potem olej. Zrob wglebienie w mieszance suchych skladnikow i wlej mieszanke mokrych skladnikow. Delikatnie i szybko wymieszaj - nie za dlugo.
  4. Rozdziel ciasto do przygotowanych papilotek. Piecz w nagrzanym piekarniku przez okolice 20min, lub do czasu, az beda zlotawe, ladnie wyrosniete i twardawe przy nacisnieciu.
  5. Zostaw w blaszce do ostudzenia przez 5min, a nastepnie przenies na kratke i zostaw do ostudzenia.
Najlepsze oczywiscie tego samego dnia, kiedy byly pieczone, ale w razie potrzeby mozna je przechowac w szczelnym pojemniku i na przyklad odgrzac przez 5-10min w piekarniku nagrzanym do 150stC, albo w mikrofali na HIGH przez 20-30 sekund.
Nadaja sie tez do mrozenia. Przed jedzeniem rozmrazaj przez 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, albo ustaw zamrozone na blaszce i odgrzewaj przez 15-20min w piekarniku nagrzanym do 180stC.

No comments:

Post a Comment