Saturday, 25 October 2014

Mac & cheese dyniowy...


Macaroni-cheese, albo mac&cheese, to jedno z naszych ulubionych dan... Bardzo jesienno-zimowe... A to dlatego, ze otula, jak kolderka zziebniete jestestwa, spragnione odrobiny komfortu... 
:)
Bylo juz w wersji z kalafiorem, a teraz w wersji dyniowej.
Przepis ze strony 'Inspired taste'. A wspolnie ze mna makaronowali: ShinjuMirabelkaMopsikZuzia i Bartoldzik.
Bardzo dziekuje za wspolne kucharzenie!
Skladniki:
(na 2-3 porcje)
  • 250g makaronu typu 'macaroni', a u mnie: pennette
  • 25g masla
  • 25g maki
  • 1 szklanka mleka
  • sól i pieprz, do smaku
  • szczypta galki muszkatolowej, opcjonalnie
  • 1/2 lyzeczki musztardy Dijon, opcjonalnie
  • 1/2 szklanki puree dyniowego
  • 1 1/4 szklanki startego sera
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  2. Ugotuj makaron wedlug przepisu na opakowaniu (zwykle okolice 8-10min).
  3. W miedzyczasie stop maslo garnku i na niewielkim ogniu. Wmieszaj make i, ciagle mieszajac, gotuj przez 1min. Wlej mleko i gotuj, mieszajac czesto, az sos zgestnieje.
  4. Dodaj sól, pieprz, galke, musztarde i puree dyniowe. Wsyp szklanke sera, zdejmij garnek z ognia i wszystko bardzo dobrze wymieszaj, do czasu, az ser sie stopi.   
  5. Odcedz makaron i wymieszaj z sosem. Wlej calosc do posmarowanego odrobina oleju naczynia zaroodpornego, posyp pozostalym serem i zapiekaj 20-25min. Podawaj od razu.
Mac & cheese mozna przechowywac w lodowce, szczelnie przykryty, przez 3 dni, a w zamrazarce do 3 miesiecy.
Uzywalam domowego puree z dyni (ugotowanej i zmiksowanej) i dyniowy smak byl tylko bardzo lekko wyczuwalny. Mysle, ze bardziej 'skoncentrowane' puree, na przyklad z dyni pieczonej, daloby wyrazniejszy posmak.
Po instrukcje krok-po-kroku mozna sie zglaszac do oryginalnego postu - klik-klik

No comments:

Post a Comment