Wednesday, 8 October 2014

Bez pieczenia - dyniowa tarta z mascarpone...


Generalnie inspirowalam sie wpisem Wiery.
Skladniki:
(na tortownice 23cm, tj. okolice 6-8 porcji, ale 20cm tez sie nada - tarta bedzie wyzsza)
  • 150g herbatników maślanych, ale np. digestive tez sie nadaja
  • 250g sera mascarpone
  • 150ml śmietanki 36%, takiej do ubijania
  • 100g puree z dyni*
  • 2 czubate łyżki cukru pudru, lub do smaku
  • szczypta cynamonu
dodatkowo:
  • odrobina startej, ciemnej czekolady
  1. Herbatniki drobno zmiksować. Dodać 1-2 czubate łyżki sera i dokładnie utrzeć. Ciastem wyłożyć formę.
  2. Resztę mascarpone zmiksować ze smietanka, puree, cukrem i cynamonem. Masę wylać na herbatniki.
  3. Przybrać startą czekoladą.
  4. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
Razem ze mna dyniowo gotowali i piekli: 
Gin,
Serdecznie dziekuje za wspolne kucharzenie!
:)

No comments:

Post a Comment