Generalnie inspirowalam sie wpisem Wiery.
Skladniki:
(na tortownice 23cm, tj. okolice 6-8 porcji, ale 20cm tez sie nada - tarta bedzie wyzsza)
- 150g herbatników maślanych, ale np. digestive tez sie nadaja
- 250g sera mascarpone
- 150ml śmietanki 36%, takiej do ubijania
- 100g puree z dyni*
- 2 czubate łyżki cukru pudru, lub do smaku
- szczypta cynamonu
dodatkowo:
- odrobina startej, ciemnej czekolady
- Herbatniki drobno zmiksować. Dodać 1-2 czubate łyżki sera i dokładnie utrzeć. Ciastem wyłożyć formę.
- Resztę mascarpone zmiksować ze smietanka, puree, cukrem i cynamonem. Masę wylać na herbatniki.
- Przybrać startą czekoladą.
- Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
Razem ze mna dyniowo gotowali i piekli:
i
Serdecznie dziekuje za wspolne kucharzenie!
:)
No comments:
Post a Comment