Saturday, 4 October 2014

Ciasto a'la Bakewell, z czarnymi porzeczkami...


Proste, jogurtowe, ucierane ciasto. Z delikatnym migdalowym posmakiem i warstwa pysznego dzemu. W sam raz do popoludniowej kawy...
:) 
Przepis pochodzi ze starego numeru magazynu 'Good Food' (z sierpnia 2010 roku). Podobne ciasta - TUTAJ i TUTAJ. 
Skladniki:
(foremka 20cm jest idealna, wychodzi okolo 6 porcji, w sam raz na deser, lub do popoludniowej herbaty)
  • 125g miekkiego masla
  • 140g maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising')
  • 125g cukru
  • 1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 75ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 lyzeczki olejku migdalowego
  • 3 lyzki dzemu z czarnej porzeczki, najlepiej z calymi owocami, rozmieszanego w miseczce, tak by byl latwiejszy do rozsmarowania;
  • platki migdalowe, do posypania po wierzchu, okolo 2 lyzek;
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj tortownice/foremke 20cm i wyloz kawalkiem pergaminu do pieczenia. 
  2. W sporej misce ubij mikserem maslo, make, cukier, proszek do pieczenia, jajka, jogurt, ekstrakt waniliowy i olejek migdalowy. Powinna powstac gladka masa. Przelej gotowe ciasto do foremki i piecz 10min. Wyjmij z piekarnika, szybko nakladaj kleksy dzemu i posyp platkami migdalowymi. Nastepnie piecz kolejnych 25min, az do czasu, kiedy ciasto bedzie zlotawe, wyrosniete i sprezyste w dotyku, a wetkniety w srodek patyczek czysty po wyjeciu.
  3. Zostaw do ostudzenia w foremce. Podawaj posypane cukrem pudrem - opcjonalnie.

No comments:

Post a Comment