Proste, jogurtowe, ucierane ciasto. Z delikatnym migdalowym posmakiem i warstwa pysznego dzemu. W sam raz do popoludniowej kawy...
:)
Przepis pochodzi ze starego numeru magazynu 'Good Food' (z sierpnia 2010 roku). Podobne ciasta - TUTAJ i TUTAJ.
Skladniki:
(foremka 20cm jest idealna, wychodzi okolo 6 porcji, w sam raz na deser, lub do popoludniowej herbaty)
- 125g miekkiego masla
- 140g maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising')
- 125g cukru
- 1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 75ml jogurtu naturalnego
- 1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 lyzeczki olejku migdalowego
- 3 lyzki dzemu z czarnej porzeczki, najlepiej z calymi owocami, rozmieszanego w miseczce, tak by byl latwiejszy do rozsmarowania;
- platki migdalowe, do posypania po wierzchu, okolo 2 lyzek;
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj tortownice/foremke 20cm i wyloz kawalkiem pergaminu do pieczenia.
- W sporej misce ubij mikserem maslo, make, cukier, proszek do pieczenia, jajka, jogurt, ekstrakt waniliowy i olejek migdalowy. Powinna powstac gladka masa. Przelej gotowe ciasto do foremki i piecz 10min. Wyjmij z piekarnika, szybko nakladaj kleksy dzemu i posyp platkami migdalowymi. Nastepnie piecz kolejnych 25min, az do czasu, kiedy ciasto bedzie zlotawe, wyrosniete i sprezyste w dotyku, a wetkniety w srodek patyczek czysty po wyjeciu.
- Zostaw do ostudzenia w foremce. Podawaj posypane cukrem pudrem - opcjonalnie.
No comments:
Post a Comment