Sunday 12 October 2014

Naleśniki z zieloną soczewicą...

Soczewice bardzo lubie... Czerwona jest pyszna w zupach, brazowa dodawana do arabskiej 'mujaddara', a zielona, jako farsz pierogow. I dlatego, kiedy wpadl mi w oko przepis Ani na nadzienie nalesnikowe, nie zastanawialam sie niepotrzebnie!
I oczywiscie sie nie zawiodlam. Farsz jest pyszny! Trudno sie powsrzymac od wyjadania go prosto z garnka. A, i wyprobowalam rowniez ciasto nalesnikowe - pelna pochwala! Sa mieciutkie, delikatne, cieniutkie, a jednoczesnie na tyle sprezyste, ze mozna je bardzo spokojnie skladac w kopertki.

Skladniki:
(u mnie: spokojnie na 12 sztuk)
farsz
  • 250 g zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  1. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek.Dodaj kurkumę, wymieszaj. 
  2. Następnie dodaj soczewicę, zalej wodą (poziom wody – 1,5 cm nad soczewicą). Posól całość i gotuj, na małym gazie, pod przykryciem, dopóki soczewica nie wchłonie całego płynu i nie zacznie się rozpadać (ok. 40 minut). Soczewica powinna być bardzo miękka – jeśli zbyt szybko wchłonęła wodę, należy jej trochę dodać.
  3. Ugotowaną soczewicę dosól, jeśli jest taka potrzeba i ewentualnie pieprz. Odstaw do ostygnięcia (a jeśli soczewica jest zbyt sypka, zgniec ją widelcem).
naleśniki
  • 2 jajka
  • 7-8 łyżek mąki
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka tłustego mleka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • olej do smażenia 
  1. W misce wymieszaj składniki ciasta naleśnikowego. Nie mikserem, a ręcznie – rózgą, wówczas ciasto będzie delikatne. Odstaw ciasto na pół godziny.
  2. Po tym czasie rozgrzej na patelni odrobinę oleju i smaż z dwóch stron naleśniki (przewracaj na drugą stronę, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki i brzegi zaczną się ścinać). Jeśli naleśniki się rozpadają, należy dodać trochę więcej mąki, jeśli są zbyt gęste, płynu.
Gotowe naleśniki posmaruj farszem soczewicowym i składaj w koperty bądź w paczuszki. Przed podaniem podsmażaj na złoto.
 

No comments:

Post a Comment