Soczewice bardzo lubie... Czerwona jest pyszna w zupach, brazowa dodawana do arabskiej 'mujaddara', a zielona, jako farsz pierogow. I dlatego, kiedy wpadl mi w oko przepis Ani na nadzienie nalesnikowe, nie zastanawialam sie niepotrzebnie!
I oczywiscie sie nie zawiodlam. Farsz jest pyszny! Trudno sie powsrzymac od wyjadania go prosto z garnka. A, i wyprobowalam rowniez ciasto nalesnikowe - pelna pochwala! Sa mieciutkie, delikatne, cieniutkie, a jednoczesnie na tyle sprezyste, ze mozna je bardzo spokojnie skladac w kopertki.
Skladniki:
(u mnie: spokojnie na 12 sztuk)
farsz
- 250 g zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek.Dodaj kurkumę, wymieszaj.
- Następnie dodaj soczewicę, zalej wodą (poziom wody – 1,5 cm nad soczewicą). Posól całość i gotuj, na małym gazie, pod przykryciem, dopóki soczewica nie wchłonie całego płynu i nie zacznie się rozpadać (ok. 40 minut). Soczewica powinna być bardzo miękka – jeśli zbyt szybko wchłonęła wodę, należy jej trochę dodać.
- Ugotowaną soczewicę dosól, jeśli jest taka potrzeba i ewentualnie pieprz. Odstaw do ostygnięcia (a jeśli soczewica jest zbyt sypka, zgniec ją widelcem).
naleśniki
- 2 jajka
- 7-8 łyżek mąki
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka tłustego mleka
- 1/3 łyżeczki soli
- olej do smażenia
- W misce wymieszaj składniki ciasta naleśnikowego. Nie mikserem, a ręcznie – rózgą, wówczas ciasto będzie delikatne. Odstaw ciasto na pół godziny.
- Po tym czasie rozgrzej na patelni odrobinę oleju i smaż z dwóch stron naleśniki (przewracaj na drugą stronę, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki i brzegi zaczną się ścinać). Jeśli naleśniki się rozpadają, należy dodać trochę więcej mąki, jeśli są zbyt gęste, płynu.
Gotowe naleśniki posmaruj farszem soczewicowym i składaj w koperty bądź w paczuszki. Przed podaniem podsmażaj na złoto.
No comments:
Post a Comment