Przepis (podaje juz bardzo lekko zmieniony) od Malwinny.
Skladniki:
szklanka = 250ml
- 2 1/2 szklanki platkow owsianych
- 1/2 szklanki puree dyniowego
- szczypta soli
- 3 lyzki golden syrup
- 1/4 szklanki brazowego cukru
- 1 lyzeczka cynamonu
- 1/2 lyzeczki imbiru
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1/4 szklanki pestek slonecznika
- 1/4 szklanki orzechow wloskich, polamanych na kawalki
- 1/2 szklanki suszonej zurawiny
- Rozgrzej piekarnik do 180stC.
- W sporej misce polacz puree, sól, golden syrup, cukier, cynamon i imbir. Wsyp platki, pestki i orzechy. Dobrze wymieszaj.
- Wysyp granole na blaszke wylozona papierem do pieczenia, tak, by powstala cienka warstwa. Piecz przez 30-40min, mieszajac dokladnie co 10min.
- Goraca granole wymieszaj z zurawinami i zostaw na blaszce do calkowitego ostudzenia. Przechowuj w szczelnym pojemniku. Podawaj z jogurtem, lub mlekiem.
No comments:
Post a Comment