Danie z dalekiej Gruzji... Szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Zwlaszcza z kleksem ostrego sosu...
Moja ulubiona patelnia, ktorej uzylam, ma okolo 20cm srednicy i gotowy 'placek' byl dosyc wysoki. Lepiej by bylo uzyc wiekszej patelni, albo rozdzielic mase na 2 czesci.
Skladniki:
(okolice 2-3 porcji)
na ciasto
- 3 jajka
- 200g maki
- 150ml wody
- 1 czubata lyzka kwasnej smietany - u mnie: jogurt naturalny
- 1 plaska lyzeczka soli
- 1 plaska lyzeczka cukru
- 1/2 lyzeczki sody
na nadzienie
- 1 pomidor
- 50g zielonej cebulki
- 1 duzy ziemniak
- 150g sera mozarella
- 1 lyzka mielonej papryki
- 5 lyzek oleju
- W sporej misce ubij trzepaczka jajka z sola i cukrem. Dodaj wode i smietane i wymieszaj. Stopniowo wmieszaj make i sode.
- Posiekaj, lub pokrusz ser, posiekaj cebulke, zetrzyj ziemniaka na tarce o duzych oczkach i pokroj pomidora na cienkie plasterki. Wmieszaj warzywa do ciasta. Na koniec dodaj olej i papryke i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
- Wylej ciasto na patelnie, rozgrzana z odrobina oleju, i smaz na malym ogniu przez 20 minut. Delikatnie odwracaj i smaz kolejnych 5min.
- Podawaj od razu, na goraco.
No comments:
Post a Comment