Tuesday 30 September 2014

Mokhrakula...

Danie z dalekiej Gruzji... Szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Zwlaszcza z kleksem ostrego sosu... 
Moja ulubiona patelnia, ktorej uzylam, ma okolo 20cm srednicy i gotowy 'placek' byl dosyc wysoki. Lepiej by bylo uzyc wiekszej patelni, albo rozdzielic mase na 2 czesci.
Przepis pochodzi ze strony Georgian Recipes.

Skladniki:
(okolice 2-3 porcji)
na ciasto
  • 3 jajka
  • 200g maki
  • 150ml wody
  • 1 czubata lyzka kwasnej smietany - u mnie: jogurt naturalny
  • 1 plaska lyzeczka soli
  • 1 plaska lyzeczka cukru
  • 1/2 lyzeczki sody
na nadzienie
  • 1 pomidor
  • 50g zielonej cebulki
  • 1 duzy ziemniak
  • 150g sera mozarella
  • 1 lyzka mielonej papryki
  • 5 lyzek oleju
  1. W sporej misce ubij trzepaczka jajka z sola i cukrem. Dodaj wode i smietane i wymieszaj. Stopniowo wmieszaj make i sode. 
  2. Posiekaj, lub pokrusz ser, posiekaj cebulke, zetrzyj ziemniaka na tarce o duzych oczkach i pokroj pomidora na cienkie plasterki. Wmieszaj warzywa do ciasta. Na koniec dodaj olej i papryke i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
  3. Wylej ciasto na patelnie, rozgrzana z odrobina oleju, i smaz na malym ogniu przez 20 minut. Delikatnie odwracaj i smaz kolejnych 5min. 
  4. Podawaj od razu, na goraco.

No comments:

Post a Comment