"Here's a little reminder of a delicious British pudding you probably haven't eaten in years." (BBC Good Food)
Staroswiecki...
Szybki i prosty...
Bardzo jesienny deser...
Taka szarlotka na szybko...
Warstwa jablek zapieczonych pod pierzynka z ciasta...
Do tego sos karmelowy (taki albo taki)... Albo lody waniliowe... Albo custard...
:)
Skladniki:
(na okolice 3-4 porcji)
- 4 niewielkie jablka, obrane i pokrojone na cienkie plasterki
- 100g niesolonego masla
- 70g rodzynek
- 50g miekkiego, brazowego cukru
- 2 jajka
- 100g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Odpowiednie, zaroodporne (jakies 1.5 litra pojemnosci) naczynie posmaruj odrobina masla, a nastepnie wrzuc jablka i rodzynki.
- W sporej misce ubij mikserem pozostale maslo i cukier, do czasu, az masa bedzie puszysta, kremowa i jasna. Wmiksuj jajka, a nastepnie delikatnie wmieszaj make, najlepiej duza, metalowa lyzka. Rozsmaruj ciasto na warstwe jablek i piecz okolo 30min, az ciasto bedzie zlotawe. Podawaj z sosem custard, lodami, sosem karmelowym, lub smietanka.
No comments:
Post a Comment