Tuesday 30 September 2014

Eve's pudding, czyli Dzień Jabłka...

"Here's a little reminder of a delicious British pudding you probably haven't eaten in years." (BBC Good Food)
Staroswiecki...
Szybki i prosty...
Bardzo jesienny deser...
Taka szarlotka na szybko...
Warstwa jablek zapieczonych pod pierzynka z ciasta...
Do tego sos karmelowy (taki albo taki)... Albo lody waniliowe... Albo custard...
:)

Skladniki:
(na okolice 3-4 porcji)
  • 4 niewielkie jablka, obrane i pokrojone na cienkie plasterki
  • 100g niesolonego masla
  • 70g rodzynek
  • 50g miekkiego, brazowego cukru
  • 2 jajka
  • 100g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Odpowiednie, zaroodporne (jakies 1.5 litra pojemnosci) naczynie posmaruj odrobina masla, a nastepnie wrzuc jablka i rodzynki.
  2. W sporej misce ubij mikserem pozostale maslo i cukier, do czasu, az masa bedzie puszysta, kremowa i jasna. Wmiksuj jajka, a nastepnie delikatnie wmieszaj make, najlepiej duza, metalowa lyzka. Rozsmaruj ciasto na warstwe jablek i piecz okolo 30min, az ciasto bedzie zlotawe. Podawaj z sosem custard, lodami, sosem karmelowym, lub smietanka. 

No comments:

Post a Comment