Friday 12 September 2014

Mini-muffinki z marcepanem...


Przepis z bardzo ostatnio u mnie popularnej ksiazeczki '1 mix 100 muffins'. Oryginalnie marcepan mial byc splaszczony na ksztalt malych dyskow i upieczony pomiedzy warstwami ciasta. Ale mnie wydalo sie to malo popularnym pomyslem, zwlaszcza przy zabawie zwiazanej z pieczeniem miniaturowych wersji... 

Skladniki:
(na 24 miniaturki, ale wystarczy podwoic ilosc skladnikow, by uzyskac proporcje na 12 pelnowymiarowych sztuk)
szklanka = 'cup' = 250ml
  • 85g kostka marcepanu, startego na tarce o grubych oczkach
  • 1 szklanka maki
  • 1/2 lyzki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 lyzki oleju
  • 1/2 lyzeczki ekstraktu migdalowego
  • odrobina platkow migdalowych, do posypania po wierzchu
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj tacke na miniaturowe muffinki i odpowiednie papilotki. 
  2. Przesiej razem make, proszek do pieczenia i sól, wmieszaj cukier.
  3. Roztrzep widelcem jajko, a nastepnie wmieszaj mleko, olej i ekstrakt. Zrob wglebienie w srodku mieszanki suchych skladnikow i wlej mieszanke mokrych. Delikatnie i szybko wymieszaj - nie za dlugo! Dodajac na koncu starty marcepan.
  4. Rozdziel ciasto pomiedzy przygotowane papilotki, posyp migdalami i piecz okolice 15 minut, do czasu, az muffinki beda zlotawe i ladnie wyrosniete.
  5. Wyjmij z piekarnika, zostaw do przestudzenia przez 5min, a nastepnie wyjmij na kratke i zostaw do calkowiego ostudzenia.
Najlepsze oczywiscie tego samego dnia, kiedy byly pieczone, ale w razie potrzeby mozna je przechowac w szczelnym pojemniku i na przyklad odgrzac przez 5-10min w piekarniku nagrzanym do 150stC, albo w mikrofali na HIGH przez 20-30 sekund.
Nadaja sie tez do mrozenia. Przed jedzeniem rozmrazaj przez 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, albo ustaw zamrozone na blaszce i odgrzewaj przez 15-20min w piekarniku nagrzanym do 180stC.

No comments:

Post a Comment