Zainspirowane wpisem z bloga White Plate.
Skladniki:
(na 2-3 porcje)
- 200g makaronu ditali
- niewielki kalafior, podzielony/pokrojony na male różyczki
- 2 lyzki oliwy
- niewielka cebula, posiekana drobno
- 2 pomidory, obrane, wypestkowane i posiekane
- 2 czubate lyzki ziarem slonecznika, lekko podprazonych na suchej patelni
- Ugotuj kalafiora al dente - wystarczy 3-4 minuty. Odcedz i zostaw do czasu, az bedzie potrzebny. (Mozna kilka godzin wczesniej, a potem tylko calosc poskladac w ostatniej chwili).
- Ugotuj makaron, wedlug przepisu na opakowaniu.
- W miedzyczasie w sporym garnku rozgrzej oliwe, wrzuc posiekana cebule i smaz, az bedzie miekka. Dodaj pomidory, dobrze wymieszaj i gotuj kolejnych kilka minut, az beda czesciowo rozgotowane. Dopraw do smaku - przyda sie zwlaszcza pieprz. Dodaj ugotowanego kalafiora, delikatnie wymieszaj i calosc podgrzej.
- Wsyp odcedzony makaron, dobrze wymieszaj i podawaj od razu posypane slonecznikiem.
No comments:
Post a Comment