Thursday 24 April 2014

Pieczarki z lekkim marokańskim akcentem...


Przepis ze strony BBC Good Food - 'Moroccan mushrooms with couscous'
Skladniki:
(na 2-3 porcje)
  • 1 cebula, pokrojona na plasterki
  • 1 lyzka oliwy
  • 1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
  • 1 lyzeczka mielonego kuminu
  • szczypta platkow chilli
  • 300g pieczarek, pokrojonych na cwiartki
  • 400g puszka siekanych pomidorow
  • 400g puszka ciecierzycy, odcedzonej i oplukanej
  • 1 lyzeczka miodu
dodatkowo
  • 175g kuskus
  • 1 lyzka masla
  • 250ml wrzacej wody
  • kilka suszonych moreli, posiekanych
  1. W sporym garnku rozgrzej oliwe, wsyp cebule i smaz okolo 6min, do miekkosci. Dodaj cynamon, kmin i chilli i smaz kolejna 1min, caly czas mieszajac. Wrzuc pieczarki i smaz na sporym ogniu przez 2min. Wmieszaj siekane pomidory i odrobine wody (tyle, by wyplukac puszke, okolo 1/3 objetosci), ciecierzyce i miod. Dopraw do smaku i gotuj na malutkim ogniu 20min.
  2. W miedzyczasie przygotuj kuskus: wsyp do miski, wymieszaj z morelami, dodaj maslo i dopraw do smaku; zalej wrzaca woda i przykryj kawalkiem folii kuchennej. Zostaw na 5-10min, a nastepnie delikatnie wymieszaj widelcem i podawaj z ugotowanymi grzybami.

No comments:

Post a Comment