Przepis ze strony BBC Good Food - 'Moroccan mushrooms with couscous'
Skladniki:
(na 2-3 porcje)
- 1 cebula, pokrojona na plasterki
- 1 lyzka oliwy
- 1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
- 1 lyzeczka mielonego kuminu
- szczypta platkow chilli
- 300g pieczarek, pokrojonych na cwiartki
- 400g puszka siekanych pomidorow
- 400g puszka ciecierzycy, odcedzonej i oplukanej
- 1 lyzeczka miodu
dodatkowo
- 175g kuskus
- 1 lyzka masla
- 250ml wrzacej wody
- kilka suszonych moreli, posiekanych
- W sporym garnku rozgrzej oliwe, wsyp cebule i smaz okolo 6min, do miekkosci. Dodaj cynamon, kmin i chilli i smaz kolejna 1min, caly czas mieszajac. Wrzuc pieczarki i smaz na sporym ogniu przez 2min. Wmieszaj siekane pomidory i odrobine wody (tyle, by wyplukac puszke, okolo 1/3 objetosci), ciecierzyce i miod. Dopraw do smaku i gotuj na malutkim ogniu 20min.
- W miedzyczasie przygotuj kuskus: wsyp do miski, wymieszaj z morelami, dodaj maslo i dopraw do smaku; zalej wrzaca woda i przykryj kawalkiem folii kuchennej. Zostaw na 5-10min, a nastepnie delikatnie wymieszaj widelcem i podawaj z ugotowanymi grzybami.
No comments:
Post a Comment