Sunday 13 April 2014

Cookies potrójnie czekoladowe...

Dla prawdziwych ciasteczkowych potworow! I dla czekoladoholikow zapalonych... Milion kalorii? Raczej miliard! A caly problem polega na tym, ze bardzo latwo jest je zrobic... Wystarczy nagrzac piekarnik, zamieszac skladniki lyzka i juz mozna piec! I tak w mniej wiecej 30min pojawia sie w kuchni porcja pachnacych, hiper-czekoladowych i nieprawdopodobnie apetycznych ciastek...
:) 
Przepis z mocno juz zaprzyjaznionej strony BBC Good Food - 'Triple chocolate cookies'.

Skladniki:
(na okolo 20 sztuk, zaleznie od miarki uzytej do formowania porcji ciasta)
  • 100g miekkiego brazowego cukru
  • 100g drobnego cukru do wypiekow
  • 100g miekkiego masla
  • 1 jajko
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 225g maki
  • 70g mlecznej czekolady, stopionej
  • 85g bialej czekolady, posiekanej, albo kropelek
  • 85g ciemnej czekolady, posiekanej, albo kropelek
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC, wyloz 2 blaszki do pieczenia silikonowymi matami, albo pergaminem. Drewniana lyzka wymieszaj cukry razem z maslem, nastepnie dodaj jajko, wanilie, make i stopiona czekolade. Wymieszaj na gladkie ciasto. Wmieszaj biala i ciemna czekolade, a nastepnie nakladaj kulki ciasta na przygotowane blaszki, uzywajac lyzki do lodow, albo okraglej lyzki-miarki.
  2. Piecz partiami, przez 8-9min, az beda lekko zlotawe i wciaz miekkie przy dotknieciu. Moje ciacha byly nieco wieksze - uzywalam niepelnej lyzki do lodow o pojemnosci 36ml, i naprawde potrzebowaly kilku dodatkowych minut w piekarniku; wyszly pyszne i idealne po 15min. Zostaw do przestudzenia na blaszce przez 5min, a nastepnie przenies delikatnie na kratke.

No comments:

Post a Comment