Bardzo 'luksusowe', bardzo slodkie, bardzo nie na codzien...
:)
Ale czasami mozna przeciez rozpoczac dzien od nadmiaru slodyczy? Czyz nie?
;)
Skladniki:
(na 1-2 porcje)
- 1 bardzo dojrzaly banan
- 75g posiekanej mlecznej czekolady, albo czekoladowych kropelek
- 4 kromki chleba, na pewno nie takiego na zakwasie, raczej tostowego, albo typu 'bloomer'
- 2 male jajka
- 1 lyzka mleka
- 1 lyzka syropu klonowego
- 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
- maslo, do smazenia
- W niewielkiej miseczce rozgniec widelcem banana, dodaj czekolade i dobrze wymieszaj.
- Na blacie połóż na blacie 2 kromki chleba. Rozdziel mase bananowa na 2 czesci i rozsmaruj na chlebie. Przykryj pozostalym chlebem i lekko docisnij.
- W plytkim naczyniu roztrzep jajka, razem z mlekiem, wanilia i syropem. Na nieprzywierajacej patelni rozgrzej maslo. Kazda kanapke wkladaj do mieszanki jajecznej, delikatnie odwracaj, zeby kazda powierzchnia byla rownomiernie pokryta jajkiem i wkladaj na patelnie. Smaz na srednim ogniu przez okolo 1min z kazdej strony, lub do ladnego zloto-brazowego koloru.
- Podawaj od razu, posypane ewentualnie cynamonem, cukrem pudrem, lub pokropione doatkowym syropem klonowym. Tylko ostroznie! Sa bardzo slodkie i tak naprawde nie potrzebuja wielu dodatkow...
No comments:
Post a Comment