Pyszne, mocno wilgotne ciasto, z bardzo tylko delikatnym kawowym posmakiem, wiec perfekcyjnie zjadliwe dla dzieci. Nieco po fakcie zorientowalam sie, ze wspaniale zgodziloby sie z lekko kawowa polewa (klik), ale i bez niej niczego mu nie brakowalo...
Przepis, leciutko zmieniony i generalnie zmniejszony o polowe, znalazlam u Konsti.
Składniki:
(idealne na tortownice 20cm)
- 250g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g cukru
- 2 niewielkie jajka, rozdzielone
- 75ml oleju
- 150ml kawy z mlekiem (w proporcjach: mało kawy, dużo mleka, najlepiej klasyczne caffe latte lub cappuccino)
- szczypta soli
- 2 gruszki, obrane, oczyszczone i pokrojone w kostke
- 50g kropelek z mlecznej lub ciemnej czekolady
- Rozgrzac piekarnik do 180stC i wylozyc dno tortownicy kawalkiem pergaminu do pieczenia.
- W jednej misce dokładnie wymieszać mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. W innym naczyniu utrzeć żółtka, cukier i olej. Dodać szczyptę soli, wlać ostudzoną kawę z mlekiem, wymieszać. Do tej płynnej masy wsypać suche składniki, dokładnie wymieszać (lub szybko zmiksować). Do masy wrzucić gruszki pokrojone w kostkę oraz czekoladę. Wymieszać. Ubić białka na pianę i dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.
- Wylać ciasto do formy. Piec ok. 40 minut. Po upieczeniu studzić przynajmniej godzinę.
No comments:
Post a Comment