Ciasteczka kokosowe z białą czekoladą...
Czyli wspanialy pomysl na wykorzystanie bialek pozostalych po serniku... :) Naprawde mocno chrupiace i doskonale do maczania w kawie lub herbacie, zdecydowanie podbily serca dzieci...
Składniki:
- 3 białka
- szczypta soli
- 7.5 łyżki cukru pudru
- 50g kropelek z białej czekolady
- 15 czubatych łyżek wiórków kokosowych
- 7.5 płaskich łyżek mąki
- Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Gdy będzie sztywna, zmniejsz obroty na mniejsze i dosypując po jednej łyżce cukru pudru, ubijaj aż zrobi się lśniąca i gęsta.
- Wiórki i czekoladę przesyp do miski z pianą, delikatnie wymieszaj łopatką albo drewnianą, szeroką łyżką. Dosyp mąkę, ale tylko tyle, żeby masa nie była płynna i dało się z niej formować w dłoniach kulki (około 7 łyżek).
- Formuj w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego (ja nakladalam lyzeczka), układaj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w temperaturze 150oC przez 30-40 minut do lekkiego zarumienia (u mnie wystarczylo okolo 20-25min).
- Ciasteczka po wyciagnięciu z piekarnika będą twarde i idealne do maczania w kawie.
No comments:
Post a Comment