Uwielbiam makaron! Zawsze i wszedzie! A korzystajac z niezliczonej ilosci przepisow i kombinacji, za ktore mozemy podziekowac na przyklad Wlochom, moglabym jadac go codziennie i nigdy sie nie znudzic... Niestety byloby mi odrobine żal dzieci, ktore od czasu do czasu z przyjemnoscia konsumuja pieczonego kuraka, albo kotlety jagniece. Nie zmienia to faktu, ze kiedy robie zakupy w tureckim supermarkecie i widze dlugo trwajaca oferte makaronow '3 za £1' oczywiscie kupuje kolejne 3 paczki... A zasada jest taka, ze kazdy ma byc inny: fusilli, penne, czasami spaghetti, albo farfelle. I tak kilka juz razy zawieruszyla sie tez paczka orzo... Drobny makaron, przypominajacy spore ziarenka ryzu. Sliczny! :) Tylko, co z nim zrobic? Przydaje sie, a jakze! Do zupy pomidorowej, albo do minestrone i... Ano wlasnie... Do czego jeszcze?
Kiedy zobaczylam przepis w ksiazce Nigellissima Nigelli Lawson, wiedzialam, ze bedzie pierwszy w kolejce do wyprobowania. Nie zawiodlam sie! Makaron jest przepyszny! Wspanialy dla dzieci, bo male 'ziarenka' mozna latwo nabrac na lyzke, a za miesiac lub dwa i bede mogla skorzystac z ktoregos z pomidorowych sosow Annabel Karmel i nakrmic cale towarzystwo za jednym zamachem! Same plusy! :) I juz mam kilka pomyslow na wegetarianskie wersje...
Skladniki:
(dla 2 doroslych lub 4 dzieci - twierdzi Nigella, a ja sie z nia zgadzam; u mnie wystarczylo bardzo spokojnie na posilek dla mnie + 2 dzieci)
Rozgrzej oliwe w sporym garnku z grubym dnem, na tyle duzym, by pomiescil wszystkie skladniki.
Smaz pancette, mieszajac, bedzie chrupiaca i brazowa, a nastepnie dodaj groszek i smaz przez minute, tylko tyle, by lekko odmarzl.
Dodaj makaron, wymieszaj z pancetta i groszkiem i wlej wrzaca wode (2.5 szklanki), dodaj sól (niewiele - i Pancetta i Parmezan sa juz mocno slone), a nastepnie zmniejsz ogien i zostaw na 10min, sprawdzajac tylko od czasu do czasu, czy nie potrzeba ewentualnie nieco wiecej wody i mieszajac, by makaron nie przywieral do garnka.
Gotowy makaron powinien byc miekki, a cala woda odparowana. Wmieszaj Parmezan i maslo, sprawdz, czy nie potrzeba pieprzu lub soli i podawaj od razu.
No comments:
Post a Comment