Tuesday 10 September 2013

Orzotto Nigelli Lawson...

Uwielbiam makaron! Zawsze i wszedzie! A korzystajac z niezliczonej ilosci przepisow i kombinacji, za ktore mozemy podziekowac na przyklad Wlochom, moglabym jadac go codziennie i nigdy sie nie znudzic... Niestety byloby mi odrobine żal dzieci, ktore od czasu do czasu z przyjemnoscia konsumuja pieczonego kuraka, albo kotlety jagniece. Nie zmienia to faktu, ze kiedy robie zakupy w tureckim supermarkecie i widze dlugo trwajaca oferte makaronow '3 za £1' oczywiscie kupuje kolejne 3 paczki... A zasada jest taka, ze kazdy ma byc inny: fusilli, penne, czasami spaghetti, albo farfelle. I tak kilka juz razy zawieruszyla sie tez paczka orzo... Drobny makaron, przypominajacy spore ziarenka ryzu. Sliczny! :) Tylko, co z nim zrobic? Przydaje sie, a jakze! Do zupy pomidorowej, albo do minestrone i... Ano wlasnie... Do czego jeszcze? 
Kiedy zobaczylam przepis w ksiazce Nigellissima Nigelli Lawson, wiedzialam, ze bedzie pierwszy w kolejce do wyprobowania. Nie zawiodlam sie! Makaron jest przepyszny! Wspanialy dla dzieci, bo male 'ziarenka' mozna latwo nabrac na lyzke, a za miesiac lub dwa i bede mogla skorzystac z ktoregos z pomidorowych sosow Annabel Karmel i nakrmic cale towarzystwo za jednym zamachem! Same plusy! :) I juz mam kilka pomyslow na wegetarianskie wersje...

Skladniki:
(dla 2 doroslych lub 4 dzieci - twierdzi Nigella, a ja sie z nia zgadzam; u mnie wystarczylo bardzo spokojnie na posilek dla mnie + 2 dzieci)
  • 2 x 15ml lyzki oliwy (Nigella - oliwa czosnkowa)
  • 150g pancetty, pokrojonej w kostke - u mnie: indyk udajacy bekon, ktory sprawdzil sie znakomicie
  • 150g mlodego, mrozonego groszku
  • 250g makaronu orzo
  • 625ml wrzacej wody
  • sól, do smaku
  • 1 x 15ml lyzka miekkiego, niesolonego masla (15g)
  • 2 x 15ml lyzki startego Parmezanu
  • pieprz, do smaku
Rozgrzej oliwe w sporym garnku z grubym dnem, na tyle duzym, by pomiescil wszystkie skladniki.
Smaz pancette, mieszajac, bedzie chrupiaca i brazowa, a nastepnie dodaj groszek i smaz przez minute, tylko tyle, by lekko odmarzl.  
Dodaj makaron, wymieszaj z pancetta i groszkiem i wlej wrzaca wode (2.5 szklanki), dodaj sól (niewiele - i Pancetta i Parmezan sa juz mocno slone), a nastepnie zmniejsz ogien i zostaw na 10min, sprawdzajac tylko od czasu do czasu, czy nie potrzeba ewentualnie nieco wiecej wody i mieszajac, by makaron nie przywieral do garnka.
Gotowy makaron powinien byc miekki, a cala woda odparowana. Wmieszaj Parmezan i maslo, sprawdz, czy nie potrzeba pieprzu lub soli i podawaj od razu.


No comments:

Post a Comment