Saturday, 29 January 2011

Sernik z biala czekolada i morelami...


Skladniki:
  • 200g herbatnikow digestive z mleczna czekolada
  • 100g niesolonego masla, rozpuszczonego
  • 500g serka kremowego (Philadelphia)
  • 300ml smietanki 36%
  • 50g drobnego cukru do wypiekow
  • 150g moreli z puszki z syropu, bardzo dobrze osaczonych i posiekanych na male kawaleczki
  • 200g bialej czekolady, rozpuszczonej i ostudzonej

    Przygotowac tortownice o srednicy 23cm. 
    Herbatniki bardzo drobno pokruszyc - do konsystencji bulki tartej, dodac maslo i dobrze wymieszac. Wysypac do przygotowanej blaszki i dobrze ubic reka. (Tu mala uwaga - dalam 100g masla i baza byla pyszna, ale wyszla bardzo zbita i kruszyla sie lekko przy krojeniu; mniej masla tj. tylko okolo 50g powinno ten problem rozwiazac). Wstawic do lodowki na przynajmniej 30min, lub do czasu, az bedzie potrzebna.
    Do miski wlozyc serek, smietanke i cukier. Dobrze ubic mikserem - masa, jak bita smietana, robi sie z czasem coraz gestsza. Dodac czekolade i morele i dobrze wymieszac.
    Wylac mase sernikowa do tortownicy. Wygladzic wierzch i wstawic do lodowki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na noc.

No comments:

Post a Comment