Friday, 14 January 2011

Kremowa kapusta...


Skladniki:
  • 1/2 glowki kapusty wloskiej
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczke
  • 2 lyzki masla
  • 1 kostka rosolowa (u mnie warzywna), rozpuszczona w niepelnej szklance wrzacej wody
  • 75ml (okolo 7 lyzek) smietanki 36%
  • sol i pieprz do smaku
Kapuste oczyscic ewentualnie z zewnetrznych, nieladnych lisci i pokroic w kostke. Maslo rozgrzac na duzej patelni, wrzucic cebule, zeszklic. Dorzucic kapuste i lekko podsmazyc - do czasu, az zacznie wiednac i nabierac zlotawego koloru. Dolac wywar. Gotowac na srednim ogniu, od czasu do czasu mieszajac, do miekkosci kapusty, tj. okolo 30min. Zestawic z ognia, wmieszac smietanke, doprawic do smaku i podgrzac jeszcze raz, az sos lekko zgestnieje - okolo 5min.
Pyszna z ziemniakami puree i kawalkiem smazonego w panierce kurczaka, lub ryby.

No comments:

Post a Comment