Wednesday, 12 January 2011

Chlebek bananowy kokosowo-wisniowy Nigelli...

Przepis z ksiazki 'Kitchen. Recipes from the heart of the home'.
Skladniki:
  • 125g niesolonego masla + odrobina do wysmarowania foremki
  • 4 banany (okolo 500g za skorka)
  • 150g cukru, drobnego do wypiekow
  • 2 jajka
  • 175g maki
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody
  • 100g suszonych wisni - mozna zastapic kandyzowanymi ('glacé')
  • 100g kokosu
ponadto:
  • 1 x 900g forenka na bochenek, lub na dwie mniejsze keksówki

Rozgrzac piekarnik do 170stC. Wylozyc foremke pergaminem do pieczenia.
Roztopic maslo w malym rondelku i zestawic z ognia. W niewielkiej misce rozgniesc widelcem obrane banany.
Utrzec elektrycznym mikserem cukier z ostudzonym maslem. Dodac banany i jajka - utrzec. Delikatnie wmieszac make, proszek i sode. Na koniec dodac wisnie i kokos i dokladnie wymieszac. Wylac mase do przygotowanej foremki.
Piec okolo 50min, zaczynajac sprawdzac juz po 45min. (U mnie bylo raczej dluzej, niz krocej, bo okolo 65min). Upieczony chlebek bedzie sprezysty na wierzchu i powinien odstawac od brzegow foremki.
Wyjac z piekarnika i zostawic na 10min do przestygniecia w foremce. Potem wyjac delikatnie, razem z papierem, na kratke i dokonczyc studzenie.

Oszczedzamy czas:
Chlebek moze byc zrobiony do 2 dni wczesniej - owiniety pergaminem i w szczelnym pojemniku powinien wytrzymac do 3-4 dni w chlodnym miejscu.
Mrozenie:
Zawiniety dokladnie w podwojna warstwe folii kuchennej i warstwe folii aluminiowej moze byc zamrozony do 3 miesiecy. Przed uzyciem rozmrozic przez noc w temperaturze pokojowej.

No comments:

Post a Comment