Monday, 3 January 2011

Groch spalony, kapusty nie bedzie!


Jeszcze wigilijne wspomnienie...
Po raz pierwszy robilam groch z kapusta na Wigilie moze ze dwa lata temu. Bardziej, zeby sie przekonac, jak to to smakuje i czy jest warte okazji. Jest! Zrobilam z zoltym, luskanym groszkiem i danie bylo pyszne. W tym (tamtym:)) roku chcialam wyczyn powtorzyc. Groszek czekal przygotowany i namoczony, sloj kiszonej kapusty stal w lodowce... Cale szczescie, ze gotowalam wszystko tak z tydzien wczesniej, z zamiarem zamrozenia, bo... Ano wlasnie... Spalilam groszek na wegielek! Wstawilam w garnku, na srednim ogniu, nawet przez jakis czas pamietalam i sprawdzalam, ale potem zajelam sie dziecmi iiiiiii.... obudzil mnie bardzo, bardzo wredny zapach i szarawy dymek przeslaniajacy mieszkanie..... :( Ocalilam resztke, ktora nie nabrala koloru czarnego, lub do czarnego zblizonego, ale co z tego, skoro wszystko smakowalo jednakowo - dymem! Hm.....
Na szczescie mignal mi przed oczyma artykul z jakiegos starego numeru 'Przyjaciolki': groch podobno mozna z powodzeniem zastapic soczewica, lub ciecierzyca! Ha! To, to ja mam w domu zawsze! 
I tak oto, na Wigilie 2010, popelnilam kapuste kiszona gotowana z ciecierzyca :)

Skladniki:
  • 3/4 sloika kapusty kiszonej tj okolo 750g
  • spora szczypta pieprzu
  • puszka gotowanej ciecierzycy, odcedzona i oplukana
  • 4-5 lyzek oliwy
  • 2 cebule, pokrojone w kosteczke
Kapuste odcedzic, odcisnac z nadmiaru wody. (Jesli ktos nie lubi bardzo kwasnej - przeplukac na durszlaku i dobrze odcisnac.) Wrzucic do garnka, zalac woda i zagotowac. Zmniejszyc ogien do sredniego i gotowac do miekkosci - okolo 40min. Na ostatnich 10-15min dodac ciecierzyce. Dobrze odcedzic.
W miedzyczasie rozgrzac oliwe na duzej patelni. Zaszklic cebule. Dodac kapuste, przyprawic solidna szczypta pieprzu i ewentualnie soli (ostroznie, kapusta jest wystarczajaco slona). Zasmazyc razem do polaczenia skladnikow i wyparowania nadmiaru wody. Pasuje swietnie do ziemniakow puree i panierowanych kotletow.
Mrozenie: ostudzic i zamrazac w odpowiednim pojemniku. Przed uzyciem rozmrozic przez noc w temperaturze pokojowej i odgrzac.

No comments:

Post a Comment