Wednesday, 26 January 2011

Friand'y morelowe...

Przepis ze strony www.bbcgoodfood.com 'Apricot friands'
Muffinkowato - podobne ciasteczka, opierajace sie na mielonych migdalach, zamiast na mace. Szybkie do zrobienia i najwyrazniej nieziemsko popularne w Australii (patrz - komentarze pod oryginalnym przepisem:))
Uzylam puszkowanych polowek moreli w syropie - bardzo dokladnie osaczonych z zalewy i drobniutko posiekanych. 
Poniewaz nie mam jakiegos wielkiego rozpedu, jesli chodzi o kupowanie dziwnych kuchenalii, uzywam blaszki i papierkow do zwyklych muffinkow, chociaz podobno specjalne foremki do friand'ow istnieja i jak najbardziej mozna kupic.

Skladniki:
  • 3 bialka, ubite mikserem do momentu, az piana zaczyna trzymac ksztalt
  • 100g niesolonego masla, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 125g cukru pudru
  • 40g maki
  • 100g mielonych migdalow, przesianych razem z cukrem pudrem i maka
  • 3 morele, bardzo dojrzale, wypestkowane i posiekane drobno (mozna zostawic kilka kawalkow do dekoracji na wierzch)
  • 3 lyzki platkow migdalowych - opcjonalnie, do dekoracji

Rozgrzej piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem). Bardzo delikatnie wymieszaj ubite bialka i maslo z suchymi skladnikami, a potem dodaj morele. 
Rozloz mase rownomiernie do 8 papierkow do muffinow, wlozonych do muffinkowej blaszki. Ewentualnie posyp platkami migdalowymi.
Piecz okolo 10-12min (tu odrobine dluzej - raczej okolo 17min). Ostudz przed jedzeniem.

No comments:

Post a Comment