Monday, 17 January 2011

Sernik super-czekoladowy...

Niesamowicie, nieprawdopodobnie i potwornie czekoladowy! Dla prawdziwych wielbicieli gatunku! :)
Przepis pochodzi z lutowego (2011r.) numeru magazynu 'Olive' i z menu pubu 'The Stagg Inn' nagrodzonego gwiazdka Michelin'a (www.thestagg.co.uk):
''The first pub to win a Michelin star in Britain, this Herefordshire institution is still going strong - with the desserts a speciality. Menus change regulary but if you're very lucky you'll be able to try the chocolate and blueberry cheesecake with milk chocolate ice-cream, or the chocolate meringue with satsuma cream.''

Wymieszaj 50g stopionego masla 250g pokruszonych herbatnikow digestive, wyloz mieszanka dno 23cm tortownicy i dokladnie przycisnij reka. Ubij 400g miekkiego serka (Philadelphia) ze 100g drobnego zlotego cukru do wypiekow, az masa bedzie puszysta. Dodaj, caly czas ubijajac, 4 jajka (po jednym na raz), 300ml smietanki 36% i 250g stopionej i ostudzonej ciemnej czekolady. Wlej do tortownicy i piecz 45min w 160stC. Ostudz i posmaruj 150ml kwasnej smietany (przykryje pekniecia). Wstaw do lodowki na 2 godziny. Podawaj posypane kakao.

PS. Po 45min sernik wydawal mi sie jeszcze odrobine za bardzo niedopieczony w srodku, dlatego zostal w piekarniku na dodatkowych 10min. Potem stygl w wylaczonym piekarniku i z uchylonymi drzwiczkami.

No comments:

Post a Comment