Tuesday 25 January 2011

Ciasteczka z maslem orzechowym...

Przepis znaleziony na blogu www.kuchennie.wordpress.com
Pyszne, mocno orzechowe ciasteczka - dla wielbicieli gatunku, bo maslo fistaszkowe daje sie we znaki :) Swietnie sie przechowuja - w zamknietym, szczelnym pojemniku nic nie stracily na atrakcyjnosci po 3 dniach. Mnie z calych podanych proporcji wyszlo okolo 70 ciasteczek, wiec w przypadku, jesli maja posluzyc tylko do popoludniowej kawuni-ploteczki, moze lepiej zmniejszyc ilosc skladnikow o polowe.

Składniki
  • 1 szkl. masła orzechowego (z kawałkami orzeszków lub zupełnie gładkiego)
  • 125g masła w temperaturze pokojowej
  • 230g cukru brązowego
  • 1 bardzo duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 230g mąki (odrobinę mniej, jeśli jajko nie jest zbyt duże)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 40 g posiekanej czekolady (ewentualnie)
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st.C.
Mąkę, sodę oczyszczoną i sól przesiewamy miski.
W osobnej misce masło orzechowe i masło zwykłe ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy dalej ucierając. Wsypujemy przesianą mąkę i czekoladę i ucieramy/ugniatamy aż składniki dokładnie się połączą.
Z ciasta lepimy kuleczki średnicy ok. 2,5 – 3cm. Kuleczki rozkładamy na blasze, zachowując ok. 2 cm odstępy (ciasteczka urosną).
Pieczemy ok. 12 – 15 min. aż ciasteczka zaczną się rumienić. Studzimy na kratce.

No comments:

Post a Comment